Porošenko pokazivao putovnice vojnika: Ovo je dokaz agresije i prisutnosti ruskih postrojba

Porošenko pokazivao putovnice vojnika: Ovo je dokaz agresije i prisutnosti ruskih postrojba

Foto: FAH

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko danas je u Muenchenu pokazivao putovnice ruskih vojnika koji su ušli u Ukrajinu kako bi dokazao "agresiju i prisutnost ruskih postrojba" koje se bore na strani pobunjenika na istoku zemlje.

"Donio sam putovnice i vojne iskaznice ruskih vojnika i časnika koji su došli kod nas (...). Ovo je očiti dokaz agresije i prisutnosti ruskih postrojba" na ukrajinskom tlu, rekao je na Muenchenskoj konferenciji o sigurnosti.

"Ruski tenkovi, oklopna vozila, višecijevni raketni bacači i streljivo nagomilani su" na granici između dviju zemalja, upozorio je. Ruski tenkovi "krcati streljivom ubijaju moje vojnike, ubijaju ukrajinske civile", dodao je.

"Trebaju nam jednostavne stvari kao što je primirje!"

"Naš susjed je pogazio međunarodno pravo i anektirao dio našeg teritorija. Danas naš nekadašnji strateški partner vodi prikriveni rat protiv suverene države", dodao je Porošenko.

"Trebaju nam jednostavne stvari kao što je primirje!", istaknuo je, smjerajući na pregovore koje vode Angela Merkel, Francois Hollande i Vladimir Putin.

"Samo ugovor iz Minska (potpisan u rujnu 2014., ali nikad stvarno proveden) može biti put za stabilizaciju stanja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne treba nam operacija očuvanja mira, nego primirje i povlačenje (ruskih) snaga", kazao je Porošenko.

"Da se strane postrojbe povuku a granica (s Rusijom, koju Kijev trenutačno ne kontrolira) zatvori, mir i stabilnost bi se vratili za nekoliko tjedana", ustvrdio je.

Pusić: U Ukrajini je rat!

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić upozorila je na rubu sigurnosne konferencije u Muenchenu, da je ukrajinska kriza prerasla u rat i da je pitanje kako se taj rat što prije može okončati.

Pusić je rekla kako se na konferenciji u Muenchenu, najvećem svjetskom sigurnosnom panelu, gotovo u potpunosti govori o Ukrajini "zato jer je ondje stanje sve gore i kriza je prerasla u rat", odnosima s Rusijom u tom kontekstu te o novoj diplomatskoj inicijativi njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji su u posljednjih 48 sati bili u Kijevu i Moskvi.

"U punom smislu govoriti o mirnom rješenju za Ukrajinu mislim da u ovom trenutku nije moguće, jer u Ukrajini je rat. Pitanje je samo kako što prije taj rat okončati i pronaći neko rješenje koje će dovesti do mira i stabilizacije u Ukrajini", rekla je Pusić.

Naglasila je da sankcije protiv Rusije, posebice kad je riječ o politici Europske unije, nemaju za cilj gospodarsko urušavanje Rusije, nego smirivanje stanja u Ukrajini.
Naoružavanje ili ne

Pusić je rekla i da predstavnici američkog Kongresa, a ne toliko američke izvršne vlasti, zagovaraju pružanje pomoći Ukrajini u naoružanju, dok su Europljani skloniji diplomatskim kanalima rješavanja spora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara