Porošenko poručio: Ne bojimo se, Ukrajina je spremna na opći rat

Foto: FAH

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko izjavio je u razgovoru za njemački dnevni list Bild od ponedjeljka da je njegova zemlja spremna na scenarij općeg rata, ali da želi mirno rješenje sukoba.

"Ukrajina je pokrenula sve što je najavljeno u pogledu mirovnog sporazuma, spremni smo na kompromise i ne vjerujemo da se sukob može riješiti vojnim putem. Ali Rusija obeća nešto, a sutradan napravi suprotno", kazao je ukrajinski predsjednik.

"Ne želimo rat, želimo mir i borimo se za europske vrijednosti. Ali Rusija ne poštuje niti jedan dogovor", istaknuo je.

"Ne bojim se rata s ruskim postrojbama i spremni smo na scenarij općeg rata", rekao je Porošenko na pitanje lista o ratu s Rusijom.

"Naša je vojska trenutačno u boljem stanju nego prije pet mjeseci i dobivamo podršku iz cijelog svijeta", naglasio je Porošenko i dodao da im ništa nije važnije od mira, ali da se sada moraju suočiti s najgorim scenarijem.

Rusi s tenkovima masovno ulaze u Ukrajinu

Kijev tjedan dana upozorava na masovni ulazak ruskih tenkova i postrojbi na istok Ukrajine, što je potvrdio NATO, ali Moskva oštro opovrgnula.

U sukobima vladinih snaga i proruskih separatista poginulo je od sredine travnja više od 4.000 ljudi. Početkom rujna su Kijev i separatisti potpisali primirje koje se redovno krši.

Nakon vojne eskalacije, UN je nedavno istaknuo da strahuje od izbijanja općeg rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara