Poruka Slavonskom Brodu: Istina je da udišete smrdljiv zrak, ali nije opasan za zdravlje!

Foto: Danijel Soldo (Cropix)

U SLAVONSKOM BRODU  jutros je ponovno zabilježeno prekoračenje graničnih vrijednosti sumporovodika, ali i benzena. Brođani zbog svega najavljuju mogući novi prosvjed, a iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode poručuju kako unatoč trenutnom onečišćenju zraka opasnosti za zdravlje nema.

Novi prosvjed

Unatoč porukama resornog ministarstva gradska vlast i dalje upozorava građane da obrate pozornost na podatke o onečišćenju zraka koji se objavljuju svakog sata te da u uvjetima onečišćenja, ne izlaze iz kuće osim ako je to uistinu nužno. Brođani strpljenja više nemaju te traže da se hitno riješi problem rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu.

"Mi sa svojim akcijama nastavljamo dalje, a ne bude li se u dogledno vrijeme riješilo ili bar počelo rješavati, mi najavljujemo novi prosvjed. Nećemo stati na ovome", istaknuo je organizator ovotjednog prosvjeda Dalibor Vašarević. S druge strane, u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ne bježe od činjenice da je u posljednja dva dana zabilježena povećana koncentracije sumporvodika.

"Svi ti podaci sigurno pokazuju značajnu trenutnu onečišćenost zraka, no na osnovu ovih podataka ne može se govoriti o utjecaju na zdravlje ljudi. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je iznos od 15 tisuča mikrograma po kubičnom metru od koje dolazi do potencijalne ugroze zdravlja. Vrijednosti izmjerene u Slavonskom Brodu znatno su niže", pojašnjava glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode Dijana Sušac.

Nova mjerna postaja kao riješenje problema!?

To međutim ne znači da problem ne postoji. Ministarstvo je već poduzelo niz koraka - u ožujku iduće godine trebali bi otvoriti novu mjernu postaju pomoću koje bi se trebalo utvrditi uzroci onečišćenja, a održan je i sastanak resornih ministara na kojem su, kaže Sušac, predstavnici rafinerije pokazali dobru volju pa se u njezin redovni remont kreće ranije nego inače.

"Rafinerija kreće u remont 10. studenog pa sve do kraja godine. U tom periodu obustavljena je sva proizvodnja i nema nikakvih emisija iz rafinerije", rekla je Sušac.

Neslužbeno, već idući tjedan trebala bi se održati nova runda razgovora predstavnika resornih ministarstava na kojem bi se trebali definirati daljni koraci s jasno određenim rokovima za rješavanje ovog međudržavnog problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara