Posljedice blokade državnih institucija SAD-a: Otkazani pregovori o slobodnoj trgovini s EU, Bijela kuća traži retroaktivnu isplatu plaća

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE odgodile su zbog blokade rada državnih institucija pregovore o slobodnoj trgovini s Europskom unijom, objavila je u petak američka administracija.

Američki trgovinski predstavnik Michael Froman nazvao je europskog povjerenika za trgovinu Karela De Guchta i obavijestio ga da američki dužnosnici ne mogu idućeg tjedna doputovati u Bruxelles na pregovore jer su spriječeni blokadom rada američkih državnih institucija, priopćio je Fromanov ured.

Washington i EU nalaze se pred drugim krugom pregovora o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu, što bi omogućilo stvaranje najveće zone slobodne trgovine na svijetu.

Retroaktivna isplata

Bijela kuća pozvala je u petak Kongres da prihvati zakon koji bi omogućio retroaktivnu isplatu plaća saveznim državnim službenicima koji su ostali bez primanja zbog blokade rada državnih institucija.

"Zakon sam po sebi neće, međutim, ukloniti ozbiljne posljedice nedonošenja proračuna", priopćila je Bijela kuća pozivajući Kongres da usvoji tu mjeru koja je prošla proceduru u Senatu.

Zastupnički dom mogao bi taj zakon usvojiti najranije u subotu, što bi zajamčilo isplatu plaća za oko milijun državnih službenika koji nisu primili plaću jer Kongres nije donio proračun.

Senat također mora formalno usvojiti zakon prije nego ga pošalje na potpis predsjedniku Baracku Obami.

Najviše neplaćenih radnika zaposleno je u agenciji za zaštitu okoliša i ministarstvu obrazovanja, a najpogođeniji su stanovnici Washingtona i njegovih predgrađa u saveznim državama Maryland i Virginija gdje živi velik broj saveznih službenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara