Poslodavci: Ministarstvo treba postaviti jasne kriterije za dobivanje državnog poljoprivrednog zemljišta

Poslodavci: Ministarstvo treba postaviti jasne kriterije za dobivanje državnog poljoprivrednog zemljišta

Ilustracija: Arhiva

HRVATSKA udruga poslodavaca - Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede istaknula je nedovoljnu suradnju i nepostojanje dijaloga s Ministarstvom poljoprivrede, povodom donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Smatraju kako je nepostojanje nikakvog dijaloga i suradnje resornog Ministarstva i poduzeća iz ovog sektora, štetno kako za Ministarstvo, tako i za gospodarstvo. U priopćenju su naglasili kako je u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije trenutno zaposleno više od 60 tisuća radnika, kako sektori kombinirano ostvaruju 10-tak posto udjela u BDP-u Hrvatske, a od čega članice HUP-a generiraju više od 80 posto. Zbog toga smatraju kako je za daljnji razvoj ove gospodarske grane, važno tražiti najkvalitetnija rješenja s ciljem povećanja primarne poljoprivredne proizvodnje, a time i prehrambene industrije.

"Nejasni uvjeti za dobivanje državne zemlje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kažu da u vezi nacrta prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu, do kojeg su došli neformalnim kanalima, Udruga pozitivnim ocjenjuje duh teksta prijedloga novog Zakona.

"Iz teksta se iščitava namjera Ministarstva sprječavanja daljnjeg usitnjavanja poljoprivrednih posjeda. Pri tom se uočava i da je tekst nacrta prijedloga Zakona nedorečen, te se previše oslonjen na podzakonske akte. Osim toga, sadržaj nije dovoljno prilagođen stanju na terenu, a nisu do kraja niti jasno određeni njegovi ciljevi. Najznačajnije primjedbe su što se i dalje konkretnije ne bavi okrupnjavanjem posjeda, uvjeti za dobivanje koncesije na državno zemljište su i dalje nejasni i preširoko definirani, a nije zahvaćeno niti pitanje uređivanja odnosa kod ulaganja u zemljište. U tekstu je i pozitivno ocijenjeno rješenje prema kojemu se briga o zaštiti poljoprivrednog zemljišta putem Agencije diže na državnu razinu umjesto da je u rukama lokalne zajednice", istaknuto je u priopćenju.

U zaključku je izdvojeno kako zbog svega prethodno navedenog, Izvršni odbor HUP-ove Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede ovaj nacrt prijedloga Zakona ocjenjuje tehnički upitnim, te stoga poziva Ministarstvo na ozbiljnu doradu teksta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara