Poslodavci u SAD-u će i dalje moći kao uvjet zaposlenja tražiti pristup kandidatovom Facebooku

Foto: AFP

DO POSLA se u SAD-u dolazi sve teže, a mnogi su kandidati dosad bili primorani, s obzirom na stanje u ekonomiji, kao uvjet za dobivanje posla poslodavcima otkriti lozinke svojih profila na društvenim mrežama.

S obzirom na to da je evidentno riječ o kršenju prava na privatnost, Federalna komisija ja komunikacije i demokrati u Kongresu željeli su jednom zauvijek dokinuti tu praksu, odnosno poslodavcima uskratiti mogućnost da na taj način kontroliraju zaposlenike.

Međutim, "zahvaljujući" intervenciji republikanske većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa, njihov prijedlog zakona nije prošao. Republikancu su, naime, objasnili kako ne žele "veliku vladu" i kako tu stvar treba ostaviti privatnom sektoru.

"Namjera našeg amandmana bila je ta da se poslodavcima zabrani da kao uvjet za zaposlenje od kandidata traže da otkriju lozinke svojih Facebook, Twitter, Flickr i ostalih profila", kazao je demokrat Ed Perimutter, objasnivši kako je došlo do dramatičnog broja prijava takvih slučajeva diljem zemlje.

Kako tvrdi Perimutter, i sam Facebook se protivi ovoj praksi. "Ukoliko ste korisnik Facebooka, nikad ne biste trebali biti primorani nekome dati svoju lozinku, omogućiti mu neželjen pristup profilu ili na bilo koji način ugroziti sigurnost svojih privatnih podataka i podataka vaših prijatelja", stoji u izjavi Facebooka.

"Naš amandman je jednostavan i svi bi ga trebali prigrliti", kazao je Perimutter. Očito svi ne misle tako. Naime, prijedlog je odbijen s 236 glasova protiv i 184 glasa za i niti jedan republikanac nije glasao u korist amandmana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara