Postigli dogovor s Jadroplovom: Brodosplit odustaje od blokade

Foto: Index

UPRAVE Brodosplita i Jadranplova sinoć su postigle dogovor prema kojem Brodosplit odustaje od blokade Jadranplovova broda u Panami.

Jadroplov se zauzvrat obvezuje do 2. travnja riješiti problem isplate glavnice dugovanja prema Brodosplitu.

Brodosplit se time odriče kamata na glavnicu koji Jadranplov duguje splitskom škveru, a pristao je i na plaćanje dijela sudskih troškova u Panami.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je jučer da je dug države Brodosplitu od sto milijuna kuna još jedan od onih koji je ostavila bivša vlada te da će biti podmiren po usvajanju rebalansa proračuna.

Riječ je o višegodišnjem dugu za dva broda izgrađena u Brodosplitu za splitskog brodara Jadroplov, tvrtku u većinskom državnom vlasništvu.

Uprava Brodosplita ovih dana je upozoravala kako je tvrtka prinuđena na preustroj i izmjenu planova jer ne može naplatiti potraživanje od Jadroplova, a ni država ne izmiruje svoje obveze za restrukturiranje splitskog škvera, što je ukupno oko 180 milijuna kuna.

Uprava Brodosplita ustvrdila je da još od 2010. ne može naplatiti svoje potraživanje od 100 milijuna kuna od Jadroplova (indirektno od države) te je upozorila da država ne izmiruje svoje obveze za restrukturiranje splitskog škvera.

U međuvremenu je Brodosplit pokrenuo pravni postupak protiv brodarske tvrtke Jadroplov zbog duga od gotovo 18 milijuna američkih dolara za dva novoizgrađena broda te je na temelju sudske odluke jučer u Panami zaustavljen brod "Peristil" u vlasništvu tog splitskog brodara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara