Potpisan granski Kolektivni ugovor za socijalu, zadovoljni i sindikati i Ministarstvo

Foto: Hina

U MINISTARSTVU socijalne politike i mladih potpisane su izmjene granskog Kolektivnog ugovor za sustav socijalne skrbi.

Obje strane zadovoljne su zadržavanjem standarda za 7 tisuća zaposlenih u sustavu socijalne skrbi. Dokument ima i zaštitnu odredbu o privremenoj obustavi isplate dodataka 4, 8 i 10, rekla je ministrica Milanka Opačić podsjetivši na naputak Vlade o privremenoj neisplati dodataka, a u svjetlu aktualnih pregovora ostalih ministarstava i sindikata.

''Ako se u bilo kojem sustavu taj dodatak nastavi isplaćivati ili se ne dogovori privremena neisplata u granskom kolektivnom, mi ćemo u svojem ugovoru u roku 30 dana krenuti u nove pregovore i taj dodatak vratiti'', poručila je resorna ministrica.

Predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Ivezić izrazila je zadovoljstvo usklađenjem granskog kolektivnog s Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zadovoljni smo. Dakle, zadržali smo plaću i sve dodatke s osnove uvjeta rada, ugovorili smo prekovremeni rad i uspjeli smo zadržati sve one odredbe koje odražavaju specifičnost naše djelatnosti'', istaknula je Ivezić.

Vezano uz zaštitnu odredbu o dodacima, Opačić je zahvalila sindikatu na racionalnosti za situaciju proračunskog deficita.

''To smo napravili zbog toga što sustav od sedam tisuća ljudi koji su izrazito loše plaćeni ne mogu spašavati sustave koji imaju preko 70 tisuća zaposlenika'', rekla je Opačić.

Najavila je da sustav socijalne skrbi do kraja godine očekuje još reformi, a potpisanim je izbjegnuta mogućnost raskida Kolektivnog ugovora, što bi bilo najgore za djelatnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara