Potpisani ugovori o suradnji u gospodarstvu i turizmu: "Odnosi Hrvatske i Crne Gore napreduju svakim danom"

Potpisani ugovori o suradnji u gospodarstvu i turizmu: "Odnosi Hrvatske i Crne Gore napreduju svakim danom"

Foto: Boris Kovačev/Cropix

"DANAS ću se čuti sa slovenskim državnim tajnikom Tonom Kajzerom. Dogovor oko Ljubljanske banke je kontinuitet i turbulencije unutar slovenske Vlade neće utjecati na cijeli proces", izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić dodavši da je pitanje Ljubljanske banke vrlo blizu rješenja.

Pusić se na situaciju sa Slovenijom osvrnula tijekom susreta s ministrom vanjskih poslova Crne Gore, Igorom Lukšićem. "Crna Gora i Hrvatska nemaju neriješenih pitanja, kao primjerice Slovenija i Hrvatska. Mi smo dobar primjer da, unatoč burnoj prošlosti, dvije zemlje mogu surađivati", rekao je Lukšić, koji se sastao s ministricom Pusić i predsjednikom Josipovićem te potpisao ugovore o suradnji u gospodarstvu i turizmu.

Oboje ministara su složni kako Crna Gora i Hrvatska imaju odlične odnose i vrlo važnu ulogu u napredovanju jugoistočne Europe prema euroatlantskim integracijama. "Mi možda idemo prema Europskoj uniji, ali se nikud ne selimo. S tog stajališta naša regija ostat će naš interes, odgovornost i dodana vrijednost", istaknula je Pusić. Crna Gora je, uz Hrvatsku, za sad jedina zemlja u regiji koja ide prema europskom članstvu i koja koristi hrvatska iskustva iz priprema za članstvo. "To je direktno i hrvatski interes", kaže Pusić.

"Prevlaka se neće ispriječiti na crnogorskom putu prema Europskoj uniji"

Hrvatska smatra da je Crna Gora spremna i za članstvo u NATO savezu, dodaje Pusić koja je danas uručila crnogorskom kolegi prijevode pravne stečevine, odnosno zakonodavnog okvira koji služi za prilagodbu i funkcioniranje Crne Gore kao buduće NATO članice.

Na novinarsko pitanje jesu li se iskristalizirala potencijalna rješenja za pitanje Prevlake, oboje ministara tvrde da jesu. "Prevlaka se neće ispriječiti na crnogorskom putu prema Europskoj uniji", potvrdila je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pitanje granice u ovom trenutku je u privremenom režimu koji dobro funkcionira. Oboje ministara smatraju da o tom pitanju trebaju raspravljati stručnjaci, a to nije nešto što ima određeni rok i to će se rješavati bilateralnim putem. "Granični prijelazi i pogranični režim je napredovao i došao do razine riješenosti u onom trenutku kada Hrvatska postane članica Unije", istaknula je Pusić.

Josipović: Puna potpora Crnoj Gori u euroatlantskim integracijama

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igora Lukšića. Razgovarali su o vrlo dobrim bilateralnim odnosima Hrvatske i Crne Gore te o visokoj razini suradnje dvije zemlje u prioritetnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Predsjednik Josipović naglasio je da Hrvatska pruža čvrstu potporu pridruživanju Crne Gore euroatlantskim integracijama. "Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Crna Gora dobit će još jednog prijatelja i zagovornika u Uniji", rekao je Josipović.

Na sastanku se razgovaralo o potrebi jačanja bilateralne gospodarske suradnje za koju postoje brojne prednosti i potencijali. Predsjednik Josipović pozdravio je današnje potpisivanje ugovora o suradnji u turizmu i gospodarstvu između dviju država, a ministar Lukšić zahvalio je na političkoj i tehničkoj podršci koju Hrvatska pruža crnogorskim aspiracijama. "Crna Gora ulaže velike napore u izgradnji demokracije i vladavine prava kao i u približavanju NATO savezu i Europskoj uniji", istaknuo je Lukšić.

U sklopu svog posjeta Zagrebu, Lukšić je danas s hrvatskim ministrima gospodarstva i turizma Ivanom Vrdoljakom i Veljkom Ostojićem potpisao ugovore o suradnji u gospodarstvu i turizmu između Hrvatske i Crne Gore.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je da odnosi dviju zemalja napreduju svakim danom te da je to vrijedan primjer drugima u regiji. Naglasio je spremnost Hrvatske da i dalje pomaže Crnoj Gori na europskom putu, ali i svim drugim državama jugoistočne Europe. Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih i europskih poslova Igor Lukšić ocijenio je kako će članstvo Hrvatske u EU biti dodatna motivacija za crnogorsku Vladu da posvećeno radi na ispunjavanju svojih obveza

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara