Potraga za nestalim avionom pomaknuta za 1100 kilometara zbog najnovije analize radarskih podataka

Foto: Guliver Image/Getty Images

POTRAGA za ostacima zrakoplova Malaysia Airlinesa, obustavljena u četvrtak zbog lošega vremena, ponovno je pokrenuta u petak u južnom dijelu Indijskog oceana gdje se nalaze njegovi mogući ostaci.

Potraga je premještena 1100 kilometara sjeveroistočnije zbog najnovije analize radarskih podataka prikupljenih nakon što je Boeing 777 skrenuo s predviđene putanje.

Novo područje koje se pretražuje je bliže australskom kopnu zbog čega će zrakoplovi koji sudjeluju u potrazi moći dulje ostajati u zraku.

 "Nove informacije kojima raspolažemo temelje se na stalnoj analizi podataka s radara između Južnog kineskog mora i Molučkog tjesnaca prije nego je izgubljen radarski kontakt" s letjelicom, objavila je Australska agencija za pomorsku sigurnost (AMSA) koja koordinira potragu.

Te informacije "ukazuju na činjenicu da je avion letio brže nego što je procijenjeno što uključuje veću potrošnju goriva i smanjenje moguće razdaljine koju je avion prešao prema jugu u Indijskom oceanu", dodala je ona.

Analize podataka s radara dala je međunarodna istražiteljska ekipa oformljena u Maleziji.

Po AMSA-i, "radi se o najvjerodostojnijem tragu za moguće lokaliziranje krhotina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova zona potrage proteže se na 319.000 četvornih km, oko 1850 km zapadno od Pertha.

Oluje i vjetrovi u četvrtak su zadržali na tlu austrijske, kineske, japanske i američke avione koji su sudjelovali u potrazi dok je pet brodova moralo napustiti zonu u kojoj se traže ostaci.

Australska agencija za pomorsku sigurnost objavila je da je potraga nastavljena, a u međuvremenu japanski, tajlandski i francuski sateliti otkrili su plutajuće objekte koji bi mogli biti ostaci zrakoplova.

Satelitske snimke pokazuju nove objekte

Tajlandske vlasti objavile su u četvrtak kako su uočile 300 objekata koji plutaju na moru u području udaljenom oko 2700 kilometara od australskog Pertha, javlja AFP.

Objekte je na satelitskim snimkama uočila tajlandska Agencija za razvoj geoinformatike i svemirske tehnologije. Prema njihovim procjenama objekti su dugi od dva do 15 metara.

Tajlandski list The Nation također izvještava o snimkama na kojima se vidi 300 objekata koji plutaju u Indijskom oceanu na području koje je oko 200 kilometara udaljeno od onog kojeg pretražuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara