Potres magnitude 5,7 stupnjeva po Richteru pogodio je Iran: Poginulo je sedam osoba, oštećeno je nekoliko kuća

Potres magnitude 5,7 stupnjeva po Richteru pogodio je Iran: Poginulo je sedam osoba, oštećeno je nekoliko kuća

Screenshot: USGS

NAJMANJE je sedam osoba izgubilo život a trideset je ozlijeđeno u četvrtak u potresu magnitude 5,7 u Bouchehru, u priobalnom području Irana, gdje je jedina iranska civilna nuklearna centrala, po privremenom izvješću vlasti.

"Zasad imamo sedam mrtvih i 30 ozlijeđenih koji su primljeni u bolnicu", rekao je predsjednik organizacije za izvanredna stanja Hassan Ghadami, a prenijela je službena iranska agencija Irna.

Epicentar potresa je nadomak grada Borazjana, šezdesetak kilometara sjeveroistočno od Bouchehra.

Nešto ranije, guverner pokrajine Dashtestana Alireza Khorani je rekao da su "oštećeni kuće i električni stupovi", dodajući da su na to područje poslane spasilačke ekipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran koji je na više seizmičkih rasjeda, doživio je nekoliko katastrofalnih potresa.

Najsmrtonosniji zadnjih godina bio je potres koji je pogodio Bam u prosincu 2003. kada je poginulo 26.000 ljudi, ili četvrtina stanovnika toga grada.

U kolovozu 2012. u dvama razornim potresima blizu Tabriza poginulo je 306 ljudi.

Arapske zemlje u Perzijskom zaljevu višekratno su izražavale zabrinutost za sigurnost centrale u Bushehru i zbog rizika od radioaktivnog onečišćenja u slučaju nesreće ili većeg potresa, ali su Iran i Rusija uvijek isticali da su se pri gradnji centrale poštovali međunarodni standardi i da je centrala pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara