Potres magnitude 6,8 i manji tsunami na istoku Japana, nema žrtava

Potres magnitude 6,8 i manji tsunami na istoku Japana, nema žrtava

Ilustracija: USGS/Hina

POTRES jačine 6,8 pogodio je istočni dio Japana u subotu ujutro te izazvao manji tsunami od 20 centimetara, no nema dojava o štetama na sjeveroistočnoj obali koja je bila uništena katastrofalnim tsunamijem u ožujku 2011., i kontaminacijom iz nuklearke Fukushima.

Nekoliko minuta nakon potresa tvrtka TEPCO koja upravlja dvjema nuklearnim centralama u Fukushimi objavila je da "nikakvih novih anomalija nema u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi koja je bila teško oštećena tsunamijem 2011., a što je bila najteža katastrofa nakon havarije Černobila u Ukrajini 1986. godine.

Manji tsunami izazvan današnjim potresom do 20 centimetara zabilježen je u Ishinomakiju u okrugu Miyagi i na drugim lokacijama duž sjeveroistočne obale, objavila je meteorološka agencija. Manji valovi od nekoliko centimetara zatim su pogodili razne lokacije u okruzima Miyagi, Iwate i Fukushima, prenosi agencija Reuters.

Naređene su evakuacije nekoliko obalnih gradova u tom području u kojem je 19.000 ljudi poginulo u katastrofi 11. ožujka 2011., no naredbe su ukinute nedugo nakon što je meteorološka agencija ukinula upozorenje na tsunami. TEPCO je brzo naredio zaposlenicima da napuste obalno područje, no razina vode narasla je samo 30 centimetara, prenosi AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Strah, ali nema štete

TEPCO mjesecima tvrdi da su postrojenja otporna na snažan potres i da su poduzete sve mjere u slučaju opasnosti od tsunamija. Međutim, svi se pitaju što bi se dogodilo da se krajnje kontaminirana voda u spremnicima u podrumu centrale razlije u slučaju velikog tsunamija. Isto pitanje postavlja se za tisuću spremnika u kojima su stotine tisuća kubičnih metara radioaktivne vode.

Potres je, iako nema dojava o štetama, izazvao strah u Japanu kojeg su ovaj tjedan pogodili snažan tajfun i nevrijeme pri čemu je sedam osoba poginulo, a više od 60 ranjeno, s oštećenjima i uništenjem stotina kuća. Takav niz nepogoda jasno ukazuje da je japansko otočje na milosti i nemilosti svih velikih tipova prirodnih katastrofa.

Japan svake godine pretrpi 20 posto najsnažnijih potresa koji pogode Zemlju.

Stručnjak iz meteorološke agencije objasnio je u televizijskoj izjavi da je subotnji potres vjerojatno naknadni šok velikog potresa jačine 9 po Richteru iz 2011.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara