Potrošačke cijene porasle za 4,4 posto, a tek se očekuje "toplinski boom" početkom godine!

Potrošačke cijene porasle za 4,4 posto, a tek se očekuje "toplinski boom" početkom godine!

Foto: Arhiva 

U STUDENOM, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošačke cijene porasle su za 4,4 posto na godišnjoj razini. Ipak je riječ o malom padu s obzirom da su u listopadu  potrošačke cijene zabilježile godišnju stopu rasta od 4,8 posto. 
 
Lagani pad u odnosu na mjesec zabilježile su cijene u kategoriji prehrane i bezalkoholnih pića te cijene u prometa koje su direktni rezultat manjih cijena goriva ovog mjeseca. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijene prehrane su na godišnjoj razini povećane za čak 4,7 posto. Riječ je o direktnoj posljedici viših cijena voća i to skoro 10 posto, povrća od 7,5 posto te mesa koje ima veće cijene za 7 posto. 
 
"U kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 13,2 posto. U ovoj kategoriji cijene plina i električne energije najveći su generator rasta. Cijena plina veća je za 30,8 posto, pri čemu u posljednjih nekoliko mjeseci bilježi blago ubrzanje godišnjih stopa rasta, a električne energije za 22,1 posto  godišnje", naglašavaju RBA analitičari dodajući kako bi sljedeće godine ubrzanje rasta cijena mogli vidjeti kao posljedicu poskupljenja grijanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara