Potvrđena optužnica protiv Dragana Primorca zbog luksuznog terenca: "To je sudski proces bez svjedoka i dokaza"

Potvrđena optužnica protiv Dragana Primorca zbog luksuznog terenca: "To je sudski proces bez svjedoka i dokaza"

Foto: draganprimorac.com

ZAGREBAČKI Županijski sud danas je potvrdio optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, kojega se tereti da je ravnatelja Zavoda za norme Dragutina Fundu poticao da mu nabavi novi luksuzni službeni terenac VW Touareg V6.

Riječ je o optužnici koju je Županijski sud u veljači odbacio, ali je Vrhovni sud u travnju odlučio da se treba nastaviti kazneni postupak.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Fundu tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Primorca za poticanje na te nezakonitosti.

Tužiteljstvo smatra da je Primorac, kao ministar, u proljeće 2008. ravnatelju Zavoda za norme, koji je tada bio pri njegovu ministarstvu, odobrio da novcem iz proračuna kupi luksuzni terenac. Iako je formalni naručitelj automobila bio Zavod, njime se navodno koristio tadašnji ministar.

Primorac zatražio prijevremeni raskid ugovora

Funda je, po tvrdnjama tužiteljstva, u nakani da ministru omogući nepripadnu pogodnost, na teret proračunskih stavki njegova zavoda, sklopio ugovor o poslovnom najmu Touarega, s vrijednošću najma od 68 tisuća eura bez PDV-a na dvije godine. U ugovoru je stajala i klauzula da se u slučaju prijevremenog raskida plaća izvanredna naknada.

Primorac je, znajući da mu takav automobil na državni trošak ne pripada, Touareg koristio od 16. srpnja 2008. do 13. srpnja 2009. kad je zatražio prijevremeni prekid ugovora. Osim najma za Touareg su kupljene i četiri dodatne gume pa je državni proračun, po tvrdnjama tužiteljstva, oštećen za više od 456 tisuća kuna.

Kako bi prikrio moguće nezakonitosti Primorac je, prema optužnici, troškove Touarega prikazao kao plaćanje prijevoda dokumentacije za Zavod.

Uz Primorca i Fundu za ove su nezakonitosti teretili i voditeljicu računovodstva u jednom trgovačkom društvu te pomoćnicu ravnatelja Zavoda za norme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je afera izašla u javnost Primorac je tvrdio da je riječ o podvali, jer je Touareg koji je on vozio "siv, a ne crn" te da je u vlasništvu tvrtke u kojoj se zaposlio nakon odlaska s dužnosti. Zbog objavljivanja "neistinitih informacija" najavljivao je i tužbe.

U lipnju je kazneno prijavio županijsku državnu odvjetnicu Željku Pokupec i zatražio njezino žurno razrješenje, tvrdeći kako je u postupku koji se vodi protiv njega i ostalih zbog nezakonitog korištenja službenog vozila Touareg, tražila od svjedoka Mirka Smoljića da ga lažno tereti. Tužiteljstvo je na to odgovorilo da je Županijski sud odbio Primorčev prijedlog da se iz spisa kao nezakonit izdvoji iskaz tog svjedoka te da drugi komentar nije potreban.

Primorac upozorava na državnu odvjetnicu Pokupec

Iz ureda Dragana Primorca reagirali su na potvrdu optužnice. Navode kako je Primorac "neizmjerno sretan što nakon četiri godine predmet konačno dolazi na sud jer će jedino tako hrvatska javnost do u detalje biti upoznata sa svim kaznenim djelima koje je počinila Županijska državna odvjetnica Željka Pokupec, kao i s kaznenim prijavama koje su protiv nje pokrenute".

Napominju i kako će biti zanimljivo pratiti sudski proces u kojem nema niti jednog svjedoka te da je Pokupec prisiljavala svjedoke na lažno svjedočenje.

"Usprkos svemu ne mogu ne istaknuti da je u spomenutom slučaju moj najveći grijeh da sam se tijekom mandata pored već isluženog vozila, vozio na daleke putove i drugim potpuno ispravnim vozilom u čijoj nabavi nisam sudjelovao (a inače za čiju je nabavu suglasnost dalo i Ministarstvo financija, za koje postoji odluka Upravnog vijeća i čija je nabava objavljena u Narodnim Novinama)", stoji u priopćenju.

Primorac tvrdi kako u ovom predmetu nema svjedoka niti dokaza koji terete njega. Kaže kako je jedini svjedok dr.sc. Mirko Smoljić potvrdio na sudu da je njegov prijašnji iskaz, u kojem se nagađalo da se radi oo grijehu Dragana Primorca, neistinit te da je iznuđen. Tvrdi kako je Smoljić novi iskaz ovjerio kod javnog bilježnika te je direktno optužio Pokupec zbog prijetnji.

Tvrdi kako je i znanstvenik s instituta Ruđer Bošković, prof.dr. Dražen Vikić-Topić, u svojoj kaznenoj prijavi istaknuo da je Pokupec i na njega radila pritisak da lažno svjedoči protiv nekoliko osoba, među kojima je bio i Primorac.

"Ono što je posebno zabrinjavajuće, je da je gospodin dr.sc. Smoljić danas samo jedan od četvero ljudi u različitim predmetima koji su direktno optužili Željku Pokupec da je zlorabila položaj i ovlasti i/ili ih je prisiljavala da lažno svjedoče i gotovo je nevjerojatno da nakon svega još uvijek obnaša dužnost Županijske državne odvjetnice.

O zlouporabi položaja i ovlasti i razmjerima kriminalnih aktivnosti Željke Pokupec najbolje govori i činjenica da su nedavno i aktivni policijski službenici MUP-a Republike Hrvatske Nikola Osmakčić i Miroslav Ribič protiv Željke Pokupec podignuli kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Iako moram priznati da mi polako sve ovo pomalo sliči na neki Kafkin roman, svi s velikom pozornošću očekujemo odgovor pravne države od koje se očekuje da se odlučno obračuna s kriminalom na svim razinama, prvenstveno u svojim redovima", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara