Povećan izvoz, Vrdoljak očekuje oporavak gospodarstva: "Sve su to brojevi koji vesele, ali nema mjesta euforiji"

Povećan izvoz, Vrdoljak očekuje oporavak gospodarstva: "Sve su to brojevi koji vesele, ali nema mjesta euforiji"

Foto: Hina

KONAČNO bilježimo pozitivne podatke. Kako je objavio Državni zavod za statistiku, robni izvoz Hrvatske u prva dva mjeseca ove godine povećan je za 13 posto posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a uvoz je istodobno porastao za 4,3 posto, pokazuju privremeni podaci. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da podaci ukazuju na oporavak, ali i da nema mjesta euforiji.

"Rast dobiti tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, rast industrijske proizvodnje i izvoza, pa i zaposlenosti te za trgovačke tvrtke posebno važan rast potrošnje građana, sve su dobri pokazatelji za ukupan gospodarski rast, rast bruto društvenog proizvoda i time napokon skori rast standarda građana. To nam daje razlog za zadovoljstvo, ali naravno, ne za euforiju", kazao je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prva dva mjeseca izvoz je povećan za 13 posto. "A ono što posebno veseli, to je pokrivenost uvoza izvozom. U prva dva mjeseca ove godine je iznad 60 posto te da izvoz raste u prerađivačkoj industriji za gotovo osam posto, izvoz strojeva i uređaja za 17 posto, za 16 posto u odnosu na lani je rastao izvoz prehrambenih proizvoda, a izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda za gotovo 30 posto", istaknuo je Vrdoljak.

Sve su to brojevi koji vesele, ali nema mjesta euforiji, ponavlja ministar koji očekuje oporavak gospodarstva. "Smanjuje se i deficit u robnoj razmjeni. Radimo u cijelom nizu, mozaiku ukupnih mjera za poticanje i održivi rast gospodarstva, što se već konkretno vidi u promijenjenim uvjetima poslovanja nabolje te u sve više ključnih elemenata koji čine i ukazuju na oporavak ukupnog gospodarstva", poručio je Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara