Povećava se ovisnost o Rusiji: Britanci i Francuzi za pet godina bez nafte, ugljena i plina

 Ilustracija: freeimages.com

U SLJEDEĆIH pet godina Velika Britanija ostat će bez nafte, plina i ugljena, upozoravaju znanstvenici.

Izvješće Instituta za globalnu održivost pokazuje da će nestašica ovih energenata povećati ovisnost o Norveškoj, Kataru i Rusiji, prenosi BBC.
 
Cijela Europa trebala bi se okrenuti obnovljivim izvorima energije kao što su vjetar, plima i sunce, smatra Victor Anderson iz Instituta.
 
Iako britanska vlada smatra da je potpuna energetska neovisnost nepotrebna, prema ovom istraživanju Velika Britanija ima zaliha nafte za još pet i pol godina, ugljena za četiri i pol godine dok će bez plina ostati za tri godine.
 
Slična situacija je i u Francuskoj, čije će zalihe fosilnih goriva biti iscrpljene za samo godinu dana.
 
Rusija, sa druge strane, prema važećim procjenama, ima nafte za više od pedeset godina, plina za više od 100 godina te ugljena za čak 500 godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Europska unija postaje sve ovisnija o susjednim zemljama koje imaju bogate resurse, poput Rusije i Norveške, i trend će se nastaviti ukoliko se ne poduzmu odlučni koraci“, kazao je Aled Jones direktor Instituta.
 
Britanska vlada nedavno je najavila da će smanjiti subvencije za solarnu energiju, a najavljuje se i zaustavljanje gradnje vjetroelektrana nakon sljedećih izbora.
 
Manjak energenata planira se nadoknaditi vađenjem plina kontroverznom metodom frackinga, za koju se smatra da je štetna za okoliš.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara