Povlačenje vraga za rep u Zoni sumraka

Foto: Nezavisne novine

INVESTIRAJTE u Hrvatsku! Ondje vlada ne izručuje ljude osumnjičene za ubojstva, a narod je spreman navaliti na policijske specijalce primijeti li da vlast tolerira druge etničke skupine… Nikad ne znaš kad će im vođu otpremiti marica, ili odvesti hitna. Isplati li se onda poslovati s takvom vladom i s takvim narodom? I sami su svjesni da se ne isplati: imali su jednog popularnog nogometnog trenera, pa iako nogomet obožavaju iznad svega, kod njih propada kao i sve drugo, pa je i taj lik naposljetku, usprkos poodmakloj dobi, zbrisao u Kinu i umjesto NK Zagreb sad vodi NK Šangaj.
  
Odluku o postavljanju ploča sa službenim nazivima javnih institucija na dva pisma donesena je u Vukovaru konsenzualnom odlukom većinskih stranaka 2009. godine. Zašto se provodi baš u ovom času? Zdrav razum nalaže da se uvijek ograničiš na ono što je izvedivo, donosi vidljivu dobit i ne zahtijeva neproporcionalni ulog energije. Postavljanje ploča nesumnjivo ima određenu simboličku vrijednost, a ignoriranje zakona koji to nalaže, također. Negativnu, naravno, ali dok se problem izbjegava, dok se mulja jer je na terenu gomila nervoznih besposličara, agitatora i mutikaša koji samo čekaju da padnu u amok domoljublja, sve se još da podnijeti u blaženom licemjerju i u nadi da će neka desničarska vlast prije ili kasnije pred Europom dokazivati svoje europejstvo te pacificirati lokalne tajne operativce, bundžije koje drži u rezervi za izazivanje nereda. Lakše bi oni izveli tu stvar nego antipatična “crvena” vlast koja bi pak mogla izaći na kraj sa sindikatima i radništvom da kod tih slojeva nije izgubila autoritet otkako se đentrificirala, pretvorila u kastu birokrata, pa su joj umjesto radništva baza postali činovnici zaposleni u njihovim vlastitim državnim uredima.

S Vukovarom i natpisima nevolja je u tome što u gradu djeluju dvije konkurentske desničarske centrale. Ako jedna nešto odigra i performira, kao HDZ koji je izglasao dva službena pisma pod Jadrankom Kosor – u retrospektivi žena izgleda sve bolje i uskoro će nam se valjda činiti da je bila strahovit komad - druga je reakcionarna centrala na tome ruši…

No, neuspjeh pokušaja da se politika tolerancije silom nametne lokalnom stanovništvu, upravo je onakav “nightmare scenario” koji svaka razumna, pa čak i nerazumna vlast s instinktom samoodržanja, nastoji pod svaku cijenu izbjeći. Jer, ne znaš što bi se najgore iz toga moglo izroditi… Što ako se policija pobuni? Što ako netko pogine? Što ako se sukob rasplamsa i poprimi dimenzije građanskog rata? Valjda neće, ali kad staneš vući vraga za rep u Zoni sumraka, možeš računati na nedogledne nevolje.

Dakle, prvo pitanje koje se postavlja ujedno je i posljednje: zašto sada? Osim što je “uvijek trenutak da se zakon provodi”, kako će na to spremno odvratiti svaki demagog, ipak je važno utvrditi “politički kontekst”, sekvenciju možda i nepovezanih konsekutivnih događaja.

Nalog da se silom postavljaju ploče policija je dobila od Vlade u trenutku kad su se Vlada i njen predsjednik našli u neobranjivoj poziciji jer  odbijaju izvršiti uhidbeni nalog za Josipa Perkovića. Europska komisija prijeti Hrvatskoj sankcijama. Protiv tog samoubilačkog stava Vlade i njenog predsjednika javno ili tajno govore svi ministri, uključujući ministricu vanjskih poslova i potpredsjednicu Vlade, koja je od poslaničke skupine svoje stranke u Europskom parlamentu dobila jasan naputak da se tome energično usprotivi makar i po cijenu izlaska iz koalicije. Protivni su i svi funkcioneri SDP-a, većina članstva, sva opozicija, te sva javnost osim jednog novinara koji puno duguje državi. Na koncu, odluku Vlade otvoreno je osporio i sam predsjednik Republike, koji je pritom sveučilišni profesor prava pa se može pretpostaviti da je u meritum prijepora oko uhidbenog naloga donekle upućen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je premijerov potez označio kao krajnje štetan. Zatim je najavio da napokon ide u posjet Beogradu, k Tomi Nikoliću, koji je već dvaput dolazio u Hrvatsku, doduše na neke multilateralne sastanke, no sad se uzvratni posjet susjednoj zemlji naprosto više ne može odgađati s obzirom na očekivanja međunarodne zajednice. Samo dan nakon najave puta počelo je postavljanje ploča i nastao je incident, etnički neredi koji će svakako eskalirati prije nego se stišaju, a kako se sve događa samo nekoliko dana uoči nogometne utakmice Hrvatske i Srbije, lako je predvidjeti eksponencijalni rast napetosti između dviju država. Poslije toga hajde ti u Beograd pa im sviraj “Fuer Elise”...  

Budući da se zakon u Vukovaru provodi po cijenu teških sukoba s domaćim stanovništvom, to na određen način vezuje ruke europskoj diplomaciji. Neće moći jako šarafiti oko Perkovića, da ne ispadne kako miniraju legaliste. Nitko, pa ni predsjednik, ne može reći kako nije pravi trenutak da se zakon provodi, iako to vjerojatno misli devedeset i devet posto građana, uključujući Srbe. Ekonomija pada već osam kvartala. Trendovi su gori nego u bilo kojoj zemlji EU, gori nego u drugoj najgoroj, Mađarskoj, jedinoj zemlji s kojom ova Vlada ima skladne odnose pa s njom vodi dalekosežne razgovore oko aranžmana u nacionalnoj naftnoj korporaciji INA, iako sudski proces u kojem tužilaštvo nastoji dokazati da je ta firma prodana tako što je raniji hrvatski premijer dobio mito, još nije završen.

Većinsku vladinu stranku razara unutrašnji sukob. Trojici kandidata za predsjednika najveće, ključne, zagrebačke organizacije zajedničko je samo to da se žele nametnuti kao lideri unutrašnje opozicije vodstvu, koje protiv njih vodi specijalni rat u medijima. Predsjednica koalicione stranke i potpredsjednica vlade najavila je pak čistku u svojim redovima, iako je u stranci u manjini, pa nema snage da to dosita provede. Ukratko, unutrašnji stranački problemi kontaminiraju vladu, a slabost vlade opterećuje društvo i ekonomiju. Neredi u Vukovaru mogu malo skrenuti pažnju, ali još će oslabiti ove likove od kojih su i najstrpljiviji digli ruke.
 
Oprez u Vukovaru trijeznom bi vodstvu nalagao bolji uvid u tamošnje stanje. Ondje su upravo bankrotirale tri zadnje firme u kojima je nekoliko stotina radnika, branitelja naravno, izgubilo posao. Kako uopće mogu propasti poduzeća koja naprosto sijeku i izvoze šumsko drvo? To je hrvatsko privredno čudo.

U županiji su političke prilike krajnje volatilne: socijaldemokratski gradonačelnik Szabo optužen je da je podmićivanjem pokušao održati skupštinsku većinu. Dokazi koji se protiv njega iznose, izgledaju prilično uvjerljivo, dok je on sam krajnje neuvjerljiva pojava. Tko li ga je samo odabrao? Šef SDP-a u Vukovaru, prebjegao je u HDZ. Još je samo falilo da po nalogu SDP-ova ministra unutrašnjih poslova u grad upadne specijalna policija i na javne zgrade počne postavljati ploče s ćiriličnim pismenima. Možeš ti sad dovijeka dokazivati lokalnim braniteljima kojima sigurno ne ide ni latinica kako je ćirilica hrvatsko povijesno pismo, vražji izum istog popovskog dvojca iz Soluna - na bazi grčke azbuke načinili su glagoljicu da se mogu zabilježiti frikativi što su ih ispuštali nekršteni balkanski divljaci pokušavajući se sporazumijevati na svom slavenskom jeziku.

Kome je, dakle, “operacija Vukovar” bila potrebna, i to baš sada? Vrag zna. No, na zahtjev publike, hrvatski cirkus produžuje gostovanje u vašem gradu. Sljedeća točka: krotitelj stavlja glavu u lavovske čeljusti. Muzika, tuš, reflektori!       

Denis Kuljiš / Nezavisne novine

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara