Požar progutao Eko centar Zlatna Greda kod Kopačkog rita

Požar progutao Eko centar Zlatna Greda kod Kopačkog rita

Foto: Davor Javorović/PIXSELL, FAH

POŽAR u Eko centru Zlatnoj gredi, negdašnjoj pustari, koji je buknuo jutros oko sedam sati ugašen je, a očevid traje.

Po riječima zapovjednika osječke Javne vatrogasne postrojbe Borisa Banjana, požar koji je buknuo u krovištu zgrade koja se obnavlja stavljen je pod kontrolu oko 11 sati, a ubrzo je i ugašen.

U gašenju je sudjelovalo 40 vatrogasaca iz Osijeka i Beloga Manastira te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Baranje i deset vozila. Uzroci požara ni počinjena šteta još se ne znaju jer očevid traje, rekao je za Banjan te dodao da je riječ o velikoj šteti.

Po prvim informacijama, izgorjela je i prostorija s dokumentacijom Eko centra Zlatne grede koju drži osječka Udruga Zeleni te dio skupe opreme. Po riječima Jasmina Sadikovića, predsjednika te udruge koja je osnovala Eko centar Zlatnu gredu, riječ je o skupoj opremi koja se upotrebljavala, a zbog obnove je bila uskladištena u jednoj prostoriji.

Eko centar Zlatna greda osnovan je 2003. godine i dosad je u nj dosad uloženo oko 500 tisuća eura, uglavnom iz europskih fondova, rekao je Jasmin Sadiković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom centru u blizini Parka prirode Kopačkoga rita sastajale su se mnoge ekološke udruge iz Hrvatske, organizirale su se edukativne radionice o zaštiti prirode te promatrao okoliš, a to je područje bilo omiljeno izletište mnogobrojnih ljubitelja prirode.

Sadiković je za Hinu rekao kako je o požaru izvijestio i ministra zaštite okoliša i prirode, a već su ih posjetili mnogi ljudi nudeči im pomoć.

To je područje obišao i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je izrazio žaljenje zbog velike štete u Eko centru Zlatnoj gredi. Istaknuo je kako će se uzrok požara i šteta točno znati nakon očevida, ali, dodao je, sigurno je riječ o velikoj šteti jer se u taj centar godinama mnogo ulagalo.

Eko centar Zlatna greda posjetio je i ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić, koji je također izrazio žaljenje zbog velike štete, dodajući kako ga zovu mnogi novinari jer misle da je taj centar u Parku prirode Kopačkome ritu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara