Požar u Croduxovom postrojenju kod Osijeka: Plinske boce letjele više stotina metara

Foto: Hina
Video: Dalibor Bauernfrajnd (YouTube)

NOĆAS oko tri sata ujutro eksplodirao je plin u Croduxovom regionalnom centru u Antunovcu kod Osijeka.

Ozlijeđenih nije bilo. Vatrogasci su izišli na požarište s tri vozila i 13 vatrogasaca te brzom intervencijom ugasili požar jutros oko 7,30 sati.Dojavu o požaru u punionici plina vatrogasci su dobili oko tri sata, rekao je zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka Boris Banjan za HRT. "Naša dežurna smjena se odmah uputila na mjesto događaja, pokušali su zaustaviti požar koji su zatekli u dijelu terminala za punjenje boca s propan butan plinom (boce za kućnu uporabu), ali požar se vrlo brzo proširio na velik dio uskladištenih boca na tom terminalu, boce su letjele par stotina metara u krug, a ima i ugroženih objekata", dodao je.

Veća nesreća na vrijeme spriječena

Vatrogasci su se morali privremeno povući dok se eksplozije malo ne smire, no čim su dobili mogućnost da priđu vatri, počeli su s gašenjem.Banjan ističe da je velika nesreća na vrijeme zaustavljena. "Najveći su problem bila dva velika spremnika, svaki s po 80 000 kubika kapaciteta - da su oštećene instalacije na njima - bila bi to puno veća tragedija i nesreća. Na sreću nema stradalih ni ozlijeđenih", rekao je.

Opasnost još nije sasvim prošla

"Vrlo jedna nezgodna situacija i rizična, a srećom nitko nije ozlijeđen, čak ni radnik koji je noćas radio i koji je pokušao zatvoriti plin, ali nije uspio. Čak je i plin prelazio preko njega, ali uspio se spasiti i izvući živu glavu", rekao je Banjan za Media servis.

Požar je stavljen pod nadzor, no opasnost još nije sasvim prošla, upozorava. "Kada je plin u pitanju, nikada nije 100 posto sigurna situacija, uvijek postoji mogućnost da ostaci plina koji istječu iz boca i, ako dođu u kontakt sa zrakom i iskrom, dovedu do novog zapaljivanja. Mislim da je najgora moguća varijanta iza nas, a nadam se da nas današnji dan neće demantirati", rekao je Banjan.

Počeo očevid, vatrogasci još dežuraju

Danas je započeo očevid na dijelu požarišta, dok će na ostatku početi kada se za to stvore sigurnosni uvjeti, doznaje se u osječko-baranjskoj policijskoj upravi. Vatrogasci s tri mlaza rashlađuju požarište i plinske boce kako bi se smanjio rizik od eventualnog ponovnog izbijanja požara, rekao je zapovjednik osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Boris Banjan. Dodao je kako će se sancija nastaviti tijekom dana, a moguće je i sutra jer je riječ o velikom požarištu.

Izvijestio je kako je u požaru izgrojelo oko 300 plinskih boca za kućnu uporabu te pretakalište plina i terminal, a bilo je i šteta na cjevovodu.. U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj doznaje se da je tijekom gašenja bio obustavljen cestovni i željeznički promet na tome području. Promet je ponovno uspostavljen oko 5,40 sati. Očekuje se početak očevida.

U Croduxovom centru u Antunovcu nalaze se nadzemni spremnici plina, punionica boca za kućanstvo i maloprodaja autoplina.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara