Pravobraniteljica poziva kandidate za EU parlament da potpišu Manifest prava djeteta

Ilustracija: Shutterstock

PRAVOBRANITELJICA za djecu dr. Ivana Milas Klarić pozvala je kandidate na izborima za Europski parlament, koji će se održati 25. svibnja, da potpišu međunarodni Manifest prava djeteta i tako postanu Prvaci prava djeteta.

"Postanite Prvak/šampion prava djeteta i priključite se stotini kandidata za Europski parlament koji su to već postali", preporuka je pravobraniteljice objavljena na web stranici www.dijete.hr.

Tu preporuku kandidatima pravobraniteljica Milas Klarić uputila je i putem Državnog izbornog povjerenstva RH, priopćeno je danas iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Manifest, u kojem je navedeno što sve budući članovi Europskog parlamenta mogu učiniti za djecu u svojoj zemlji, Europi i u svijetu, sačinilo je 14 organizacija civilnog društva, koje i vode ovu kampanju (Children of Prisoners Europe - čiji je član i Ured pravobraniteljice za djecu, Eurochild, European Federation for Street Children, European Youth Forum, International Falcon Movement, International Juvenile Justice Observatory, Missing Children Europe, Plan EU Office, Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, Save the Children, SOS Children's Villages International, Terres des hommes, UNICEF i World Vision).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravobraniteljica također navodi da u Europskome parlamentu nijedan od 20 stalnih odbora nema nadležnost isključivo za djecu, ne postoji sustavna procjena utjecaja propisa i drugih inicijativa na djecu te nitko ne prati koliki se dio proračuna Europske unije uloži u djecu.

Stoga sljedeći saziv Europskog parlamenta mora imati institucionalni kapacitet da bi stao u obranu interesa djece u svakom aspektu svoga rada, ističe pravobraniteljica.

Prema podacima iz Manifesta - unutar Europske unije jedno od četvero djece živi u siromaštvu, a više od milijun djece diljem Europe živi u institucionalnoj skrbi.

Budući da politike, zakonodavstvo i djelovanje EU svakodnevno utječu na živote djece diljem svijeta, vrijeme je da se obveze, koje su preuzete Konvencijom UN-a o pravima djeteta, Lisabonskim sporazumom i Poveljom Europske unije o temeljnim pravima, ostvare kroz konkretne rezultate za djecu, navodi se u priopćenju.

Pravobraniteljica za djecu Milas Klarić također je, putem DIP-a, apelira na kandidate da i tijekom izborne kampanje vode računa o zaštiti prava djece, a da u svojim političkim programima vode brigu o potrebama djece i osiguravanju uvjeta za njihovo kvalitetnije odrastanje u zajednici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara