Pravomoćno osuđeni Vlahušić: Nakon konzultacija s Pusić odlučio sam ostati u politici

Pravomoćno osuđeni Vlahušić: Nakon konzultacija s Pusić odlučio sam ostati u politici

Foto: D.D.

"HNS podržava Andra Vlahušića, a presudu Vrhovnog suda shvaćamo kao upozorenje svima koji obnašaju javnu dužnost da se prilikom donošenja svake odluke vode prvenstveno dobrobiti građana i pritom poštuju sve smjernice temeljem kojih su im građani ukazali povjerenje na izborima, a u ovom slučaju potvrđeno je da gradonačelnik Dubrovnika ni na koji način nije financijski oštetio svoje sugrađane.", stav je Središnjeg ureda HNS-a kojima očigledno ne smeta odluka Vrhovnog suda koja je bivšeg gradonačelnika Dubrovnika, Vlahušića proglasio krivim u aferi Šipan. HNS je prije pravomoćnosti presude naglašavao da će se prema presudi "odnositi kao legalisti".

Pozajmica od milijun kuna zbog političkih veza

Podsjetimo, djelo je počinjeno 2010. godine, za prvog Vlahušićevog mandata na čelu Dubrovnika, a odnosi se na posudbu Pere Vićana tešku milijun kuna iz gradske blagajne na ime akontacije za prodaju općinske zgrade na Šipanu.

Obrana je tvrdila da se ne radi o gradskim sredstvima, već novcu Društva prijatelja dubrovačkih starina te da je predmet postupka odnos Društva i Dubrovačkog primorja, a ne Grada Dubrovnika. Uskok je, pak, tvrdio kako je do posla došlo zbog političkih veza Vlahušića i Vićana.

Sud je utvrdio kako su okrivljenici imali motiv za počinjenje kaznenog djela. Koalicijski su partneri, Vlahušić (tada) bez Vićanova tri glasa u Gradskom vijeću ne bi mogao funkcionirati, a Dubrovačko primorje imalo je problema u izvršenja obaveza.

Vlahušić pod istragom za Revelin

Kao otegotnu okolnost, Vijeće je uzelo činjenicu da su Vićan i Vlahušić izigrali povjerenje birača, dok je olakotna okolnost za obojicu bila dosadašnja neosuđivanost, kao i to da nije nastupila šteta jer je pozajmica vraćena.

Vlahušić je i pod istragom USKOK-a zbog afere Revelin! Vlahušić se tereti da je oštetio Grad Dubrovnik za najmanje milijun kuna, a da je vlasnik koncesije nad klubom Revelin "stekao" 2,2 milijuna kuna.

No, ni ta afera ne smeta HNS-u, a čini se ni SDP-u s obzirom da su najavili kako će poduprijeti kandidaturu Vlahušića za gradonačelnika Dubrovnika na prijevremenim izborima u ožujku ove godine. Izbori su raspisani nakon što je raspušteno Gradsko vijeće jer proračun nije donesen na vrijeme.

I 2012. godine najavljivao da će tužiti Orlića

Bivši dubrovački gradonačelnik HNS-ov Andro Vlahušić rekao je u srijedu da se neće žaliti na pravomoćnu osuđujuću presudu Vrhovnog suda za aferu Šipan te ponovio kako će se kandidirati za gradonačelnika Dubrovnika, a da će mu kandidati za zamjenike na predstojećim lokalnim izborima biti HSS-ov Željko Raguž te SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić.

''Drago mi je da je presuda donesena prije izbora, na nju se neću žaliti. Ona je za mene završena i omogućava da se kao slobodan čovjek bavim bilo kojom djelatnošću'', rekao je Vlahušić na konferenciji za novinare te ponovio kako će privatno tužiti predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića, zbog čijih je, tvrdi bivši gradonačelnik Dubrovnika, lažnih svjedočenja u sudskom procesu, on i osuđen.

Vlahušić je gotovo istu izjavu o tužbi protiv Orlića dao još u prosincu 2012. godine kada je također najavio tužbu. 

Vićana neće tužiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peru Vićana, njegovog bivšeg koalicijskog partnera i suosuđenika u aferi Šipan, kaže, neće tužiti.

Vlahušić se osvrnuo i na otvaranje Uskokove istrage u aferi Revelin u kojem ga se sumnjiči da je pogodovao jednom dubrovačkom ugostitelju prilikom najma tvrđave Revelin za potrebe noćnog kluba te je ponovio kako su svi dokumenti vezani za taj slučaj ovjereni od nadležnog dubrovačkog Upravnog odjela za nekretnine.

Istaknuo je također kako je posljednjih 15-ak dana imao velike dileme oko toga treba li se povući javnog života ili ne, no kako je usprkos želji njegove obitelji, nakon konzultacija s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, kao i nekim drugim članovima te stranke odlučio ostati u dubrovačkoj politici.

SDP rušio Vlahušića, a sada ide s njim

''Znali smo da će doći presuda za Šipan, znali smo i da će doći Revelin, ali sam pogledao unatrag i zapitao se jesam li zadovoljan dosada učinjenim i zaključio da jesam. Ne želim stoga poslati poruku da sam izgubio na način da odustanem'', rekao je Vlahušić te dodao kako je, što se tiče liste za Gradsko vijeće, dogovorena koalicija HNS-HSS-SDP-HSU, ali kako je moguće da im se priključi još neka manja stranka.

Istaknuo je i kako se ovih dana provodi anketa među Dubrovčanima kako bi vidjeli na koji način će osvojiti što je veći broj vijećnika u dubrovačkom Gradskom vijeću.

''Dvije su varijante jedna je da izlazimo svi sa zajedničkom listom, a druga da izlazi posebno HNS-HSS, a posebno SDP-HSU. Vidjet ćemo što nam donosi jedno vijećničko mjesto više jer to često znači razliku između stabilnosti i nestabilnosti grada. Želimo izbjeći situaciju da nemamo Gradsko vijeće, a imamo gradonačelnika'', rekao je Vlahušić te potvrdio ranije iznesene informacije kako će u slučaju da osvoje dovoljan broj mandata mjesto predsjednika Gradskog vijeća pripasti SDP-u, odnosno njegovom predsjedniku Mladenu Gojunu.

Podsjetimo kako je upravo dubrovački SDP poćeo rušenje Vlahušića izašavši iz kolicije Dubrovački dogovor.

Kad je puknula afera, vratili novac u proračun

HSS-ov Željko Raguž bio je Vlahušićev zamjenik u protekle dvije godine, a SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić bila mu je zamjenica u mandatu od 2009. do 2013.

Vlahušića se u aferi Šipan teretilo za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki "Dubrovačko primorje", odnosno da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. S obzirom da kao gradonačelnik Vlahušić ima ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, on je prema navodima optužnice, temeljem koja je sada pravomoćno osuđen, dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine.

Nakon što je afera došla u medije Vićan je novac vratio u gradski proračun, a Vlahušić je tvrdio kako mu je dokumentacija o posudbi novca podmetnuta na potpis. Kako je objavljeno u utorak, Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Splitu u svemu osim visini kazne. Obojici je kazna smanjena s godinu dana zatvora uvjetno, odnosno deset mjeseci uz rok kušnje od tri godine, na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje godinu dana.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara