Pred zapadnim Balkanom je jako teška ekonomska godina

Pred zapadnim Balkanom je jako teška ekonomska godina

Foto: AFP

PRED zemljama zapadnog Balkana je teška ekonomska godina. Svjetska banka predviđa smanjenje gospodarske aktivnosti, povećanje nezaposlenosti i siromaštva u cijeloj regiji. Međutim, dugoročno gledano, postoji razlog za optimizam, piše Deutsche Welle.

Nakon što su prošle godine zemlje zapadnog Balkana zabilježila ukupan rast od 2,2 posto, 2012. godine dolazi do usporavanja ekonomske aktivnosti na 1 posto. Doda li se tome ogromna stopa nezaposlenosti u regiji, koja u prosjeku iznosi 23 posto što je dvostruko više od prosjeka EU-a, te šest milijuna siromašnih, jasno je kako kratkoročni ekonomski izgledi za Albaniju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju nisu baš blistavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U ovom kontekstu osnovni izazov za zemlje zapadnog Balkana jeste onaj fiskalni. Javni dug je visok, pogotovo u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji i one se nalaze pred značajnim izazovom konsolidacije i obaranja javnog duga, na način da se pokuša očuvati privredni rast", smatra Željko Bogetić, vodeći ekonomist Svjetske banke i autor ekonomskog izvještaja za zemlje jugoistočne Europe, prenosi DW.

Ipak, Bogetić je optimisti kad je u pitanju dugoročna ekonomska i socijalna perspektiva zapadnog Balkana. "Taj fenomen smo vidjeli u svim drugim zemljama koje su ušle u EU. One koje su nekada bile u sličnoj, čak i težoj situaciji, kao neke zemlje istočne Europe, zabilježile su značajan napredak na socijalno-ekonomskom planu čak i u odnosu na zapadnu Europu. Taj napredak je realan, ali ne i automatski", kaže Bogetić.

Ipak, kao preduvjet za to bit će potrebno provesti brojne ekonomske i političke reforme koje Svjetska Vlada sugerira vladama zemalja zapadnog Balkana.  Poziva se na početno smanjivanje javnog duga, a zatim i na reformu socijalnog sektora, unapređivanje vladavine prava, a samim tim i klime za investicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara