Predbacivali mu da je blizak s Izraelom: Tony Blair dao ostavku u Kvartetu za Bliski istok

Predbacivali mu da je blizak s Izraelom: Tony Blair dao ostavku u Kvartetu za Bliski istok

Screenshot: You Tube

TONY Blair je podnio ostavku na dužnost izaslanika u Kvartetu za Bliski istok, rekla je u srijedu za AFP glasnogovornica bivšeg britanskog premijera, pošto je izraelsko-palestinski mirovni proces više od godinu dana na mrtvoj točki.

"Tony Blair je podnio ostavku Ban Ki-moonu", glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, rekla je glasnogovornica, dodajući da će odluka stupiti na snagu početkom lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kvartet za Bliski istok u kojemu su Sjedinjene Države, Rusija, Europska unija i UN osnovan je 2002. kako bi posredovao u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Tony Blair je imenovan na dužnost posebnog izaslanika u lipnju 2007. nakon odlaska s dužnosti predsjednika britanske vlade, sa zadaćom da organizira međunarodnu pomoć Palestincima i usmjerava inicijative za pomoć palestinskom gospodarstvu i ustanovama pripremajući se za eventualnu uspostavu palestinske države.

No njegov je rad redovito bio na meti kritike zbog izostanka rezultata u mirovnom procesu, premda sam nije imao nikakvu formalnu ulogu u pregovorima. Predbacivali su mu i da je u lošim odnosima s Palestinskom samoupravom koja ga je kritizirala zbog navodne bliskosti s Izraelom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara