Predstavnici DUZS-a i MORH-a sudjeluju na vježbi gašenja požara u Grčkoj

Predstavnici DUZS-a i MORH-a sudjeluju na vježbi gašenja požara u Grčkoj

Ilustracija: MORH

PREDSTAVNICI Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) sudjelovat će od 1. do 4. lipnja u Grčkoj u vježbi civilne zaštite EU PROMETHEUS 2014., čija je tema kako što hitnije odgovoriti na šumski požar.

U vježbi PROMETHEUS 2014. hrvatski predstavnici sudjeluju u zemaljskom modulu za gašenje požara raslinja i zrakoplovnom vatrogasnom modulu, priopćeno je iz DUZS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vježbi gašenja požara sudjelovat će šest pripadnika DUZS-a iz sastava Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi i Sektora za vatrogastvo, s četiri vozila (zapovjedno vozilo, dva kombi vozila, vozilo za gašenje šumskih požara i oprema za gašenje požara raslinja). U vježbi gašenja iz zraka sudjelovat će dva zrakoplova Canadair i 16 članova posade (piloti i tehničko osoblje) iz sastava MORH-a. Osim njih, tri djelatnika DUZS-a bit promatrači vježbe, ocjenjivači i časnici za međunarodnu komunikaciju.

Scenarij vježbe obuhvaća gašenje velikih požara koji su zahvatili Grčku te ugrožavaju industrijska i naseljena područja. Zbog nedovoljnih nacionalnih kapaciteta Grčka traži pomoć i aktivira Mehanizam za civilnu zaštitu EU. Vježba će se održati u okolici Atene.

Cilj projekta je uvježbavanje i provjera postupka za slanje međunarodne pomoći, stvaranje i testiranje zajedničkih modula civilne zaštite EU, procjena koordinacije pomoći putem Emergency Response Center. Također, cilj je testiranje hrvatskih zrakoplovnih i zemaljskih snaga za odlazak i djelovanje u drugoj državi te testiranje procedura angažiranja zrakoplovnih i zemaljskih snaga Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara