Pregovori Irana i šest svjetskih sila neplanirano se nastavljaju i danas

Pregovori Irana i šest svjetskih sila neplanirano se nastavljaju i danas

Foto: Guliver image/Getty images

IRAN i šest svjetskih sila nastavljaju pregovore u Ženevi o iranskom nuklearnom programu treći dan zaredom, koji nije bio planiran, a njihovi najviši diplomati pokušavaju postići dogovor o okončanju dugotrajnog spora oko nuklearnih ambicija Teherana.

SAD i Iran su oprezni i ništa ne izjavljuju nakon petosatnog trilateralnog sastanaka njihovih ministara vanjskih poslova, Johna Kerryja i Mohamada Džavad Zarifa s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Oni pokušavaju postići sporazum kako bi ublažili međunarodne strahove da Iran želi razviti nuklearno oružje i u zamjenu ponuditi Teheranu ublažavanje sankcija koje pogađaju njegovo gospodarstvo.

Cilj je napraviti prvi korak prema rješavanju spora koji bi smanjio rizik od bliskoistočnog rata zbog iranskih nuklearnih težnji. "Naporno radimo", rekao je američki državni tajnik John Kerry novinarima pri dolasku u svoj hotel nešto prije ponoći nakon sastanka s Ashton i Zarifom.

"Tijekom večeri nastavili smo postizati napredak u smanjivanju razlika. Ima još puno posla", rekao je jedan visoki dužnosnik State Departmenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Arakči je izjavio da su razgovori bili "produktivni, ali još imamo puno toga za napraviti".

Pregovori su prvotno planirani kao dvodnevni sastanak u četvrtak i petak. Diplomati su izjavili da je dolazak Kerryja, britanskog šefa diplomacije Williama Haguea i francuskog i njemačkog ministra vanjskih poslova, Laurenta Fabiusa i Guida Westerwellea, na razgovore u Ženevu ukazao na to da bi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka mogli biti bliži dogovoru s Iranom nego ikada dosad. U subotu bi u Ženevu trebao doputovati i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Jedan visoki dužnosnik State Departmenta rekao je da je Kerry predan tome da učini "sve što može" kako bi prevladao jaz s Iranom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara