Pregovori Vlada - MOL: Na prvom sastanku dogovoreni načini i područja pregovora

Foto: Arhiva 

NA PRVOM sastanku pregovaračkih timova Vlade RH i MOL-a o naftnoj kompaniji INA razgovaralo se o načinu odvijanja pregovora i o područjima kojima će se pregovarati, priopćeno je danas iz Vlade.

>Počinju pregovori Vlade i MOL-a: Hoćemo li po prvi puta u povijesti zaista znati što je dogovoreno za Inu? 

Nešto više od tri sata trajao je sastanak suvlasnika INA-e koji ne dijele stavove o načinu upravljanja hrvatsko-mađarskom kompanijom. Hrvatska strana optužuje mađarsku da ne ulaže dovoljno u INA-i i bez njih donosi sve važne odluke, dok mađarska prijeti tužbom jer Vlada nije preuzela neprofitabilni dio plinskog biznisa. Kada su se otvorila vrata državne rezidencije u zagrebačkoj Visokoj ulici, pred novinare je nakratko izašao jedino ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Dobra je atmosfera, dobra je volja s obje strane", kratko je, odbijajući odgovarati na pitanja, izvijestio ministar koji s predstojnikom Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem zastupa hrvatsku stranu i nastavio: "Zajedno smo se usuglasili da se INA treba razvijati u skladu s interesima i Vlade Republike Hrvatske. Na ovom prvom sastanku smo u stvari dogovorili pravila igre o načinu pregovaranja"
 
Obje strane u pregovorima usuglasile su tijek i način odvijanja pregovora te je načelno dogovoreno da će se nalaziti jednom mjesečno, da će se pregovarački materijali dostavljati unaprijed te će se svaki predloženi zaključak smatrati ispregovaranim kada bude predan u pismenoj formi i kada svaka strana uskladi svojim propisima odnosno ustrojstvu.
 
Svaka nova točka pregovora pokreće se kada je završena prethodna te za vrijeme trajanja pregovora neće biti neslužbenih sastanaka članova pregovaračkih timova.
 
Usuglašeno je i da će pregovorima biti obuhvaćena budućnost korporativnog upravljanja, kontrole troškova, investicija i raspodjela dobiti, istraživanja, razvoja i proizvodnje ugljikovodika, nabave i prerada nafte i proizvodnje naftnih derivata, veleprodaje naftnih derivata, maloprodaje naftnih derivata te plinsko poslovanje.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara