Prekasno ga našli: Kradljivac Bogorodice bez kazne, nakon 20 godina zastara je odavna nastupila

Prekasno ga našli: Kradljivac Bogorodice bez kazne, nakon 20 godina zastara je odavna nastupila

Foto: MUP

KRADLJIVCA Bogorodice s djetetom, do jučer najtraženije ukradene umjetnine u Hrvatskoj, ne čeka nikakva kazna unatoč prijavi splitske policije za tešku krađu. Jednostavno, prekasno su ga pronašli, gotovo punih 20 godina nakon krađe, što znači da je nastupila apsolutna zastara kaznenog progona.

Zastara ili ratno profiterstvo?

Za tešku krađu sankcionira se do pet godina zatvora, što znači da je istekom 10 godina došlo do apsolutne zastare. Policija je svakako bila u obavezi podnijeti kaznenu prijavu, no Državno odvjetništvo s njom ne može puno. Tek konstatirati da je zbog protoka vremena došlo do zastare.

Danas, nažalost, nismo uspjeli dobiti reakciju iz Državnog odvjetništva pa ne znamo kako će se postaviti. Hoće li možda ići s progonom za ratno profiterstvo budući da je slika ukradena koncem 1993. godine dok je čekala završne radove na obnovi u Restauratorskom zavodu? U tom slučaju zastare nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propala prodaja za pet milijuna DEM

Neosporno se radi o vrlo vrijednom kulturnom blagu, renesansnom djelu nepoznatog autora iz prve polovice 16. stoljeća koje su na restauraciju poslale sestre bendiktinke s Krka. S vrijednošću slike se špekulira, u rasponu od 300 tisuća pa sve do 700 tisuća eura. Nedugo nakon krađe, osumnjičeni ju je pokušao prodati za čak pet milijuna DEM, no nije mu pošlo za rukom. Navodno je još bilo nekoliko neuspješnih pokušaja prodaje.

Nije bio sam?

Nakon svega, čini se da je ostalo dosta toga nerazjašnjenog. Naime, u doba krađe osumnjičeni je imao tek 22 godine. Za njega kažu da sa svijetom umjetnina nema nikakve veze i da se radi o "običnom lopovu". Ipak, točno je znao što treba uzeti iz Restauratorskog zavoda. Ni alarm nije pomogao da golobradog kradljivca spriječi u naumu. Policija je potvrdila da ne isključuje mogućnost da nije bio sam... 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara