Preostalo još sedam zemalja: Finski parlament glatko ratificirao hrvatski ugovor o pristupanju EU

Ilustracija: AFP

FINSKI parlament Eduskunta danas je ratificirao hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Glasanju je prisustvovao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Prije glasanja o ratifikaciji u finskom parlamentu predsjednik Sabora se sastao s predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinäluomom i predsjednicom Velikog odbora finskog parlamenta Miapetrom Kumpula-Natri.

Kako su priopćili iz Sabora, u sklopu posjeta predviđeni su i susreti s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku finskog parlamenta Timom Soinijem i ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom, a predsjednik Sabora će razgovarati i s predsjednikom Skupine prijateljstva Finska-Hrvatska Kimmom Sasijem i potpredsjednicom skupine Elisabeth Nauclér.

Finska je dvadeseta država od ukupno 27 članica EU-a koje trebaju ratificirati hrvatski pristupni ugovor do 1. srpnja 2013., kada je predviđen ulazak Hrvatske u Uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

131 zastupnik za, 34 protiv

Potporu hrvatskom pristupnom ugovoru u finskom parlamentu izrazio je 131 zastupnik vladajuće koalicije i dijela oporbe, protiv je bilo 34 zastupnika, od toga 32 zastupnika euroskeptične Stranke Finaca i dva krajnje lijevice.

Ratifikaciju još nisu provele Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Danska, Nizozemska i Slovenija.

Rasprava o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora na plenarnoj sjednici u finskom parlamentu održana je 12. prosinca. U izvješću o prijedlogu ratifikacije ocijenjeno je da Hrvatska visoko ispunjava uvjete za članstvo u EU.

Ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja u svom je obraćanju istaknuo sigurnosnu dimenziju članstva u EU i utjecaj europske perspektive na stabilnost regije jugoistoka Europe. Podsjetio je i na dugo trajanje hrvatskih pretpristupnih pregovora tijekom kojih je pokazala spremnost za buduće članstvo u EU.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara