Presuda Slavici za kornatsku tragediju vjerojatno najesen: "Ni na koji način nisam pridonio stradavanju vatrogasaca"

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

JEDINI optuženi u kornatskoj tragediji, bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, danas je iznosio svoju obranu.

Još jednom izrazio sućut obiteljima

Rasprava je na samom početku nakratko prekinuta jer je opunomoćenik oštećenih obitelji podnio sudskom vijeću podnesak s primjedbama na multidisciplinarno vještačenje. Prekid u kojem su se sudsko vijeće i Slavičina obrana trebali upoznati s navedenim primjedbama trajao je pola sata.

Nakon toga je Slavica počeo s iznošenjem obrane. Najprije je izrazio sućut obiteljima: "Još jednom izražavam duboku sućut za pogibiju kolega vatrogasaca i njihovim obiteljima. To su bili i moji poznanici i prijatelji", rekao je te dodao da, iako postavljen kao jedini krivac, ni u jednom trenutku ni na koji način nije pridonio stradavanju vatrogasaca.

Presuda najvjerojatnije najesen

Istaknuo je kako je tog kobnog dana glavni problem bio dostupnost samo jednog kanadera iako su samo na šibenskom području u isto vrijeme buktila tri požara - kod Vodica, Šibenika i na Kornatu. Slavica je demantirao izjavu iz svjedočenja jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića kako mu je pri odlasku na intervenciju napomenuo da je u postrojbi i maloljetni Stančić koji nije prošao obuku helikopterom.

Slavica je rekao i kako ni u jednom trenutku do njega nije došla informacija o navodnom negodovanju pilota kanadera da se izvrši njegovo prebacivanje na požarište u Vodicama. Dodao je da je otezao s prebacivanjem jedinog kanadera zbog manjka informacija s Kornata te je na kraju dao nalog da se kanader vrati na Kornate čim odradi najosnovnije u Vodicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik sudskog vijeća najavio je kako je na vidiku kraj suđenja i konačna presuda Slavici, najvjerojatnije već najesen.

12 poginulih, među njima više maloljetnih koji nisu smjeli biti na zadatku

Predsjednik Sudskoga vijeća zadarskog Županijskoga suda Boris Babić na posljednjem je ročištu odbio prijedlog državnoga odvjetnika za provođenje dodatnih dokaza. Na suđenju koje traje više od godinu i pol ispitano je više od stotinu svjedoka i vještaka te je ispisano nekoliko tisuća stranica zapisnika.

Slavici se stavlja na teret da je kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije te zapovjednik JVP-a Šibenik zapovjedio organiziranje skupine gasitelja za gašenje požara na otoku Kornatu sastavljenu od pripadnika JVP-a Šibenik i DVD-a iz Tisnog, Vodica i Zablaća.

Podsjećamo, u dosad najtežoj zabilježenoj vatrogasnoj nesreći u Hrvatskoj, koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine na Kornatima, poginulo je 12 vatrogasaca, među kojima je bilo i maloljetnika koji nisu smjeli biti na zadatku. Preživio je, ali je vrlo teško ozlijeđen, jedino mladi Frane Lučić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara