Presuda o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid 3. veljače

Presuda o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid 3. veljače

Foto: UN

MEĐUNARODNI sud pravde izreći će 3. veljače presudu u sporu između Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tijekom rata u Hrvatskoj, javlja agencija Beta.

Tužba za genocid protiv Srbije iz Zagreba je pokrenuta još 1999. godine. Kontra tužbu za genocid, u kojoj tvrdi da je hrvatska vojska za vrijeme i nakon akcije "Oluja" počinila zločine nad Srbima iz Krajine, Srbija je podnijela 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između 3. ožujka i 1. travnja prošle godine u Haagu je održana glavna rasprava u ovom predmetu, a sada je na red došla i presuda. Ročište na kojem će predsjednik suda Petr Tomka pročitati presudu započinje u 10 sati.

Hrvatska u tužbi tvrdi da je službeni Beograd odgovoran za etničko čišćenje na području Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije. Od Međunarodnog suda pravde traži se da Srbiju proglasi krivom i naloži joj se da kazni sve počinitelje, te da Hrvatskoj vrati oteta kulturna dobra i isplati ratnu štetu.

Srbija u svojoj tužbi tvrdi da je genocid počinjen za vrijeme "Oluje", i to s namjerom potpunog uništenja krajiških Srba. Srbija od suda stoga traži da Hrvatsku proglasi krivom za genocid, te da se proglasi nenadležnim za tužbu Hrvatske protiv vlasti u Beogradu ili da tu tužbu odbaci kao neosnovanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara