Presude za ratni zločin u Lovasu: Za ubojstva 70 civila osuđeni na ukupno 128 godina zatvora

Presude za ratni zločin u Lovasu: Za ubojstva 70 civila osuđeni na ukupno 128 godina zatvora

Screenshot: HRT

SUDSKO vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas četrnaestoricu muškaraca optuženih za ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom u Lovasu na zatvorske kazne u trajanju od 4 do 20 godina. Najveću zatvorsku kaznu od 20 godina dobio je prvooptuženi Ljuban Devetak. Četrnaestorica muškaraca osuđena su na ukupno 128 godina zatvora.

Četrnaest osuđenih, na čelu s Ljubanom Devetakom, optuženo je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu gdje je 1991. ubijeno 70 osoba.

Uz Devetaka osuđeni su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović te pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužiteljstvo je tražilo ukupno 160 godina zatvora u procesu koji je trajao više od četiri godine, a stanovnici Lovasa tvrde kako ni izrečene kazne nisu dovoljno stroge.

DORH: Predali smo spis

"Podatke i dokaze u ovom predmetu Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije na temelju odredbi Sporazuma o suradnju u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida zaključenog 13. listopada 2006., budući da je utvrđeno kako se okrivljenici nisu nalazili na teritoriju Republike Hrvatske gdje su djelo počinili već da su državljani Republike Srbije gdje i prebivaju. Na temelju podataka dostavljenih iz Republike Hrvatske, to je Tužilaštvo protiv njih podiglo optužnicu 24. lipnja 2010", pojasnili su danas popodne iz Državnog odvjetništva RH komentirajući presudu  suda u Beogradu koje je još 19. lipnja 2012. objavio prvostupanjsku presudu protiv četvorice bivših pripadnika Jedinice za posebne namjene policijskih oružanih snaga SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u listopadu 1991. u Belom Manastiru kada su usmrtili, ranili i zlostavljali više civilnih osoba s tog područja

U posebnom priopćenju kojeg je objavio DORH stoji i kako se  od zaključenja Sporazuma o suradnji, Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije dostavljeni podaci i dokazi u ukupno 31 predmetu protiv ukupno 56 osoba, za koje je utvrđeno kako prebivaju na području Republike Srbije i imaju srpsko državljanstvo te ne mogu biti izručeni republici Hrvatskoj radi vođenja kaznenog postupka.

"Od navedenih, pred Višim sudom u Beogradu je do sada osuđeno 18 osoba, od čega 14 pravomoćno, svi zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih na teritoriju Republike Hrvatske i njenih građana", stoji na kraju priopćenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara