"Prevencija, spremnost, reagiranje": Međunarodni je dan civilne zaštite

Ilustracija: Shutterstock

PRIPADNICI civilne zaštite slave svoj dan - Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Zadaće civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi. U Europskoj uniji civilna zaštita ima posebno mjesto te je razvijen mehanizam Zajednice za civilnu zaštitu i Financijski instrument za civilnu zaštitu. Instrumenti za civilnu zaštitu zajedno obuhvaćaju tri glavne faze ciklusa upravljanja u katastrofama: prevenciju, spremnost i reagiranje.

Mehanizam Zajednice obuhvaća reagiranje i spremnost u pružanju pomoći, a Financijski instrument za civilnu zaštitu omogućava aktivnosti na sva tri područja. Ova dva zakonska propisa su komplementarna i zbog toga što Financijski instrument za civilnu zaštitu financira Mehanizam zajednice za civilnu zaštitu.

Kako bi civilna zaštita u Hrvatskoj bila u potpunosti operativna, mogla kvalitetno djelovati u uvjetima velikih nesreća ili katastrofa i bila kompatibilna sa sustavom Civilne zaštite Europske unije naglašava se nužnost donošenja Zakona o civilnoj zaštiti kojega još uvijek nema, poručuju iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara