Prevrtljiva veljača: Kiša u Splitu skoro dosegnula višegodišnji prosjek, na Zavižanu 145 cm snijega

Prevrtljiva veljača: Kiša u Splitu skoro dosegnula višegodišnji prosjek, na Zavižanu 145 cm snijega

Foto: Irena Stipetić; Screenshot: HAK, Pljusak.com, DHMZ

NA JADRANU i u krajevima uz njega umjereno i pretežno oblačno, ponegdje s kišom, posebice prema kraju dana. U drugim dijelovima Hrvatske će prevladavati oblačno uz slabe oborine još ponegdje ujutro i ponovno navečer, a poslijepodne su mjestimice moguća sunčana razdoblja.

Vjetar u kontinentalnim područjima uglavnom slab. Na Jadranu slabo i umjereno, u prvome dijelu dana i jako jugo i istočnjak, na sjevernom dijelu bura.

Najviša dnevna temperatura od 7 do 12, malo niža mjestimice u gorskoj Hrvatskoj, a na Jadranu između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva, navodi Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) u vremenskoj prognozi za Hrvatsku za danas.

Oborine u Splitu skoro dosegnule višegodišnji prosjek za veljačuVikend je obilježila kiša koja je jučer padala diljem Hrvatske, a najviše je ipak iznenadila njezina količina na splitskom i otočnim područjima, kao i snijeg u gorju.

Prema podacima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, sinoć do 20 sati, posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Ljubitovici, 116 litara po kvadratnom metru. Slijede Bisko 98, Dol na Hvaru 94, Resnik – Kaštel Štafilić 93, Žrnovnica 80, Vela Luka 79, Kaštel Gomilica 64, Muć 65, Sinj Pavići i Šestanovac 60, Split Spinut 62, Stari Grad na Hvaru 61, i Dubrovnik Gruž 56 itd.

Po podacima DHMZ-a sinoć do 19 sati najobilnija kiša je pala na aerodromu Split (Resnik), 93 litre. Slijede Hvar 57, Makarska 50, Dubrovnik Ćilipi i Zadar Zemunik 43,  Komiža 42, Ploče 40, Zadar Puntamika 39.

Na splitskom području malo je nedostajalo da oborine koje su pale u samo 24 sata nisu dosegnule višegodišnji prosjek za cijelu veljaču, piše Crometeo. Primjerice, u Splitu prosječno padne od 61 do 69 litara (ovisno koje referentno razdoblje uzimamo), a do 17 sati palo je 55 litara.

U Gospiću do 19 sati izmjereno 49 litara kiše

Obilnija kiša je pala i na sjevernom Jadranu, posebno na otocima. Neki podaci sa mreže pljusak.com (do 21 sat): Krk Baška 46, Hreljin 43, Cres 33, Pag 32, Senj 27. Po podacima DHMZ-a do 19 sati u  Rabu su pale 54 litre kiše, a u  Malom  Lošinju  44 litre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obilnija kiša je pala i u Lici. Tako je u Gospiću do 19 sati izmjereno 49 litara kiše.

U Osijeku tek "kapljica" kiše

U nizinama unutrašnjosti do večernjih sati najviše kiše je palo na sjeverozapadu. U Črešnjevu su  do 21 sat pale 24 litre.  Najmanje kiše je bilo u Slavoniji, posebno na istoku. Tako je u Gradištu do 19 sati izmjerena 1 litra, a u Osijeku 2 litre.

Snijeg u Gorskom kotaru - na Zavižanu 142 cm!

I dok je središnja Hrvatska vikend doživjela relativno mirno, a ovaj tjedan očekujemo uglavnom oblake i kišu, jučer je u većem dijelu Gorskog kotara bilo snijega, izvijestio je Crometeo.

 

 Po podacima DHMZ-a od 19 sati tijekom dana je u Pargu palo novih 11 cm snijega, pa je izmjereno ukupno 35 cm. Na Zavižanu su sinoć izmjerena 142 cm snijega, što je za 23 cm više od stanja u nedjelju u 7 sati ujutro. Trenutačno je na Zavižanu 145 cm snijega. Pogledajte i kako je na Zavižanu u ovim trenucima.

Na splitskom području bura udarala 118 km/h

U cijeloj Dalmaciji je puhalo i jako jugo, koje je u mnogim područjima obale i otoka imalo olujne udare. Najjače jugo zabilježeno je na splitskom području, gdje su najjači udari bili orkanski i dosezali su 118 km/h. Na Hvaru su udari juga dosezali 86 km/h, u Makarskoj 83km/h, a u Šibeniku 79km/h.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara