Prije 20 godina održani prvi lokalni izbori u Hrvatskoj!

Prije 20 godina održani prvi lokalni izbori u Hrvatskoj!

Foto: izbori.hr

HRVATSKA obilježava 20. godišnjicu od prvih lokalnih izbora. 7. veljače 1993. održani su izbori za tadašnji Županijski dom Hrvatskog sabora.

Nakon što su prvi parlamentarni izbori u neovisnoj Hrvatskoj održani godinu ranije, Zastupnički dom Sabora odredio je granice i broj županija koje je Županijski dom trebao predstavljati.

Hrvatska je podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb, a u svakoj su se županiji birala 3 zastupnika. Predsjednik Hrvatske je mogao birati dodatnih 5 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvim lokalnim izborima u Hrvatskoj uvjerljivu je pobjedu odnijela Hrvatska demokratska zajednica. Izbori za Županijski dom održani su još i 1997., a ovaj je dom ukinut 2001. te je Hrvatski sabor postao jednodoman.

Prvi izbori za Županijski dom mogao bi se smatrati početkom izgradnje hrvatske lokalne zajednice, a obilježavanje 20. godišnjice tih izbora održat će se u hotelu Sheratonu u Zagrebu uz sudjelovanje predsjednika Ive Josipovića, predsjednika Sabora Josipa Leke, šefa delegacije EU u Hrvatskoj Paula Vandorena te drugih uglednika.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara