Prije 23 godine Hrvatska je na referendumu izglasala samostalnost

Prije 23 godine Hrvatska je na referendumu izglasala samostalnost

Foto: Arhiva

PRIJE dvadeset i tri godine, 19. svibnja 1991., održan je referendum o državnoj samostalnosti Hrvatske.

Referendum, prvi u povijesti moderne hrvatske države, bio je polazište za donošenje odluka o suverenosti i samostalnosti Hrvatske te o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama tadašnje zajedničke države - SFRJ.

Izlaskom na referendum, građani su odlučivali o budućnosti Hrvatske, odgovarajući na dva ponuđena pitanja na plavom i crvenom listiću. Referendumsko pitanje na plavom listiću odnosilo se na osamostaljenje Hrvatske, dok se pitanje na crvenom listiću odnosilo na ostanak Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Izvješću Republičke komisije za provedbu referenduma, na referendum je moglo izaći 3.652.225 glasača, a izašlo je njih 3.051.881 ili 83.56 posto od ukupnog broja registriranih glasača.

Na pitanje o samostalnosti Hrvatske (plavi listić) "za" je glasovalo 93,24 posto, a "protiv" 4,15 posto izašlih glasača. Na pitanje o ostanku Hrvatske u jedinstvenoj saveznoj državi (crveni listić) "za" je glasovalo 5,38, a "protiv" njih 92,18 posto izašlih birača na referendum.

Poštujući plebiscitarno iskazanu volju građana, a nakon neuspjelih pregovora s ostalim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske je 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, podsjeća Hrvatski sabor na svojim stranicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara