Prije 70 godina preminuo Nikola Tesla

Foto: Wikipedia

PRIJE 70 godina u New Yorku je preminuo hrvatski znanstvenik i inovator Nikola Tesla.

Nikola Tesla bio je jedan od najznačajnijih znanstvenika i inovatora na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Svjetski je slavan po brojnim izumima i patentima u području elektrotehnike i radiotehnike, a posebice po primjeni izmjenične struje i radiokomunikaciji. Svojim je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici (rendgenske zrake, elektron, kozmičke zrake, akceleratori čestica), a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog stoljeća (televizor, radar, moderne turbine, globalni sustav komunikacija). Međunarodna SI jedinica za magnetsku indukciju nazvana je 1956. njegovim imenom - Tesla, pa je on je jedini znanstvenik 20. stoljeća i jedini Slaven po kojem je neka fizikalna jedinica dobila ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatsku, iz koje je 1884. otišao u SAD, posjetio je 1889. i 1892., kad je u Zagrebu govorio o primjeni električne energije i predložio gradnju elektrane na Korani kako bi Zagreb dobio električnu rasvjetu, a preporučio i uvođenje električnog tramvaja i korištenje električnih motora u industriji. Tom je prilikom izjavio da 'kao rođeni sin ove zemlje smatra svojom dužnošću biti savjetom i činom biti pri ruci upravi grada Zagreba u svakom pogledu'.

70. obljetnicu Tesline smrti obilježila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti programom održanim u posljednjih 20-ak dana, a još danas se u predvorju Preporodne dvorane HAZU-a može pogledati izložba skulptura posvećenih Nikoli Tesli akademskog kipara Pere Jelisića
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara