Prijedlog inicijative "U ime obitelji" stiže na stol Vlade: Danas stižu detalji o daljnjim koracima

Foto: U ime obitelji

TRI MJESECA nakon što su Hrvatskom saboru predali zahtjev za raspisivanjem referenduma kojim traže da se brak ustavom zajamči kao zajednica žene i muškarca, prijedlog inicijative 'U ime obitelji' stiže i na stol Vlade.

Od 750 tisuća prikupljenih potpisa- 21 tisuća prošla je provjeru u Ministarstvu uprave. Sve je pravovaljano pa, bar što se potpisa tiče, referendum može biti raspisan- poručili su početkom rujna iz ministarstva.

Vlada će danas izvijestiti o svim detaljima vezanim uz provedbi provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača i odlučiti što dalje. Šef države o tom se pitanju oglasio jučer, potaknut pismom inicijative 'U ime obitelji' u kojem ga mole da zatraži određenjivanje razumnog roka za saborsko donošenje odluke. Josipović odgovara: referendum treba ići.

"Ja naravno mislim drukčije kada je riječ o meritumu o samom sadržaju, ali isto tako sam ustvrdio da su se ispunili uvjeti za referendum i da referendum treba održati. Predsjednik tu nema nikakvu nadležnost, osim što i ovom prilikom ističem kako valja poštivati Ustav i zakone ", poručio je Josipović.

Hoće li se i kada referendum održati na kraju će odlučiti Hrvatski sabor, za početak- saborski Odbor za Ustav. Očekuje se kako će referendum pokušati izbjeći slanjem na ocjenu ustavnosti, a spominje se i kako bi Vlada mogla odgovoriti protureferendumom.

Podsjetimo kako su 'U ime obitelji prije nekoliko dana od Ustavnog suda zatražili određivanje obvezujućeg roka u kojem je parlament dužan raspisati referendum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara