Primirje u Gazi produženo za još pet dana, izraelski prosvjednici od vlade traže trajno rješenje sukoba

Foto: Hina

IZRAEL i palestinske frakcije na pregovorima u Kairu dogovorili su produžetak primirja za još pet dana kako bi im se omogućilo postizanje dugoročnog sporazuma za prekid sukoba u Gazi, rekao je u srijedu voditelj palestinske delegacije.

Azzam Ahmed je novinarima, nakon dana intenzivnih razgovora pod Egipatskim posredovanjem, rekao kako se Palestinci nadaju da će konačni dogovor postići u idućim tjednima, uz arapsku i potporu međunarodne zajednice.

Podsjećajući da je isteklo postojeće 72-satno primirje, Ahmed je rekao da je postignut dogovor o mnogim pitanjima, ali da je ostalo otvoreno nekoliko ključnih pitanja koja se tiču sigurnosti i ukidanja blokade. Ahmed je odbio precizirati o čemu je riječ. Dodao je i da se nije raspravljalo o Izraelskom zahtjevu za razoružanjem u Gazi.

Očekuje se da će palestinski pregovarački tim otputovati u Ramallah na konzultacije s svojim vođom Mahmoudom Abbasom, prije povratka u Egipat na dovršenje pregovora.

Tel-Aviv: 10.000 Izraelaca traži prekid raketnih napada

Oko 10.000 Izraelaca okupilo se u četvrtak navečer u Tel-Avivu zahtijevajući od izraelske vlade trajno rješenje sukoba s Hamasom i zaustavljanje raketnih napada na Izrael, navela je policija.

Lokalni dužnosnici koji su organizirali okupljanje pozvali su na apolitični skup solidarnosti sa stanovnicima pograničnih mjesta uz Gazu.

Oko 10.000 ljudi odazvalo se pozivu na najveći skup u Izraelu od početka izraelske ofenzive na Gazu 8. srpnja.

Neki okupljeni su nosili izraelske zastave i transparente pozivajući na mir s Palestincima, dok su drugi uzvikivali "Okupirajmo Gazu sada!"

Od pokretanja izraelske ofenzive na Gazu ubijeno je blizu 2.000 Palestinaca, od kojih 72 posto civila, pokazuju podaci UN-a. Na izraelskoj strani poginula su 64 vojnika i tri civila.

Izrael tvrdi da je zračnu i kopnenu operaciju pokrenuo kako bi zaustavio raketnu paljbu iz te palestinske enklave.

Palestinci i Izraelci su u srijedu navečer u Kairu dogovorili da će na pet dana produžiti primirje koje je na snagu stupilo u ponedjeljak.

Izraelsko-palestinski pregovori suočeni s velikim preprekama

Izrael i Palestinci dali su si pet dana da osmisle sveobuhvatan plan kojim bi završili rat u Pojasu Gaze, što se smatra dobrodošlim produljenjem dosadašnjih prekida vatre, ali i dalje je opasno daleko mogućnost premoštenja njihovih razlika, piše u četvrtak Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na egipatski prijedlog da se do 18. kolovoza produlji prekid neprijateljstava obje su strane pristale tek sat prije završetka prethodnog 72-satnog primirja, a zatim su izraelski i palestinski pregovarači otišli iz Kaira na konzultacije sa svojim vodstvom.

Jedna palestinska frakcija otišla je u Ramalah, glavni grad Zapadne obale i ondje će se sastati s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom, a neki predstavnici islamističke skupine Hamasa idu u Katar na razgovor s Halidom Mešalom, svojim čelnikom u egzilu, a drugi se vraćaju u Gazu.

U javnost nije izašlo mnogo podataka o posrednim pregovorima, ali poznat je okvir: Palestinci žele prekid izraelske blokade Gaze, proširenje granice Pojasa Gaze na moru, gradnju morske luke i ponovno otvaranje aerodroma u Gazi.

Izraelci traže prestanak raketiranja iz Gaze, punu demilitarizaciju tog teritorija i Abasovo preuzimanje odgovornosti za upravljanje 12-kilometarskom granicom Gaze prema Egiptu u Rafahu, kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja i druge vojne opreme.

Nikad nijedna strana u pregovorima ne dobije sve što želi, ali nigdje na svijetu, piše Reuters, nije teže postići kompromis nego na Bliskome istoku, pa se zato egipatsko posredovanje smatra posebno osjetljivim.

Hamas objavio da se ne kani razoružati

Hamas drži Gazu i vjerojatno će pristati na to da Abasova Palestinska samouprava preuzme upravljanje Rafahom, a Izrael bi mogao pristati ublažiti pomorska ograničenja i dopustiti slobodniji dotok dobara u Gazu, ali više od toga teško će se postići.

Izrael je jasno rekao da sada neće biti razgovora o morskoj luci u Gazi, a Hamas je objavio da se ne kani razoružati.

Budući da Izrael smatra Hamas terorističkom organizacijom, ne želi izravno s njime pregovarati, ali Hamas je nakon sedam godina raskola, u travnju potpisao ugovor o jedinstvu s Abasom. Hamas ne želi položiti oružje nužno za borbu protiv izraelske okupacije cijele povijesne Palestine, ne samo Zapadne obale.

Kad je demilitarizacija u pitanju, maksimalno se može očekivati prestanak raketiranja iz Gaze i čvršći nadzor nad Hamasovim oružanim krilom i drugim gerilskim skupinama, kao i dodatna ograničenja u vezi s time tko osim policijskih snaga u Gazi smije nositi oružje, piše Reuters.

Ali čak i tada sve će ovisiti o tome koje je korake Izrael spreman poduzeti u vezi s lukom ili s obnovom uništenog aerodroma u Gazi.

Bez strogog nadzora upotrebe robe koja ulazi u Gazu - za obnovu zgrada, a ne za kopanje novih tunela, naprimjer, Izrael će vrlo vjerojatno biti nesklon pružanju ustupaka.

Drugo je pitanje kako bi se taj nadzor ostvario i tko bi ga provodio. O svim tim pitanjima treba detaljno razgovarati žele li sve strane ostvariti povjerenje. A samo jedna raketa iz Gaze ili pokreti izraelskih snaga koji bi uznemirili Hamasovce, imaju potencijal da opet raspire konflikt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara