Pripreme za drugi krug: Njemačka se po broju biračkih mjesta izjednačila s BiH

Pripreme za drugi krug: Njemačka se po broju biračkih mjesta izjednačila s BiH

Foto: FAH

UMJESTO na 13, u drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora u Njemačkoj će se moći glasovati na ukupno 15 biračkih mjesta, po jedno mjesto dodano je u Frankfurtu i Düsseldorfu.

U Düsseldorfu će se tako u nedjelju, 11. siječnja otvoriti dva, a u Frankfurtu tri biračka mjesta. Ta su biračka mjesta određena slijedom podataka da se, u odnosu na prvi krug, povećao broj i aktivno i prethodno registriranih birača, tumači potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Aleksandra Jozić Ileković. DIP naime određuje biračka mjesta u inozemstvu.

Njemačka se, time, po broju biračkih mjesta izjednačila s Bosnom i Hercegovinom, u kojoj se također može glasovati na njih 15.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Berlinu i Hamburgu određeno je po jedno biračko mjesto, dva u Düsseldorfu, po tri za Frankfurt i München, te pet u Stuttgartu.

Osim u Hrvatskoj, ponovno se glasuje u još 50 država

Drugi krug izbora za predsjednika države 11. siječnja, osim u Hrvatskoj provest će se u još 50 država, na 92 biračka mjesta.

Aktualni izbori provest će se u pet država manje nego 2009. godine. Biračka mjesta nisu određena u Libiji, Maleziji i Peruu, u Siriji te u Novom Zelandu. Bitno je smanjen ukupan broj biračkih mjesta u inozemstvu, prije pet godina bilo ih je 250.

Na aktualnim predsjedničkim izborima može se glasovati samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara