Privatni ulagači odustaju od Imunološkog zavoda: Država postavila "nemoguće" uvjete

Privatni ulagači odustaju od Imunološkog zavoda: Država postavila "nemoguće" uvjete

Foto: IMZV

IAKO su ulagači konačno dočekali da im Vlada pošalje poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za ulaganje u Imunološki zavod, što je trebao biti ključan korak u potrazi za strateškim partnerom, entuzijazam investitora koji su prije godinu dana ozbiljno razmatrali ulaganje u tu državnu tvrtku značajno je splasnuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, iako se i dalje planiraju javiti na poziv za kupnju dionica Imunološkog, koji bi trebao uslijediti najkasnije za desetak dana, projekt im je sve manje interesantan.

"Investitore je najviše demotivirala neozbiljnost prodavatelja, države, koja je proces otegnula na gotovo godinu dana, znajući da u slučaju Imunološkog izraz 'vrijeme je novac' vrijedi doslovno, zbog rokova isteka proizvodnih dozvola. Ako tvrtka nema proizvodne dozvole, ne vrijedi ništa, a u slučaju kupnje investicija vrtoglavo raste. Čak i ako uspiju ignorirati politiziranje sudbine tvrtke koja je svojedobno proizvodila cjepiva i krvne pripravke, investitori su se u tih godinu dana bavili vlastitim projektima sukladno prijašnjim planovima ili novim okolnostima", kažu sugovornici Poslovnog, iz sektora.

Vlada je kao početnu cijenu za Imunološki zavod postavila 49,30 kuna po dionici ili 7,79 milijuna kuna, uz obvezu ulagača da u godinu dana uloži 100 milijuna kuna u novu proizvodnju i osiguranje trajnog dobivanja dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme. Ulagači ističu da je to prekratak rok za sve te ciljeve.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara