Problemi s novim sustavom: NE Krško zaustavila rad, ponovno uključenje u mrežu do ponedjeljka

Foto: Wikimedia Commons

NAKON što je u utorak, nakon završenog remonta, ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu, nuklearna elektrana Krško danas je opet stala s radom.

Kako se ističe u priopćenju, rad je nakratko zaustavljen zbog neodgovarajućeg djelovanja novog sustava za mjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nuklearna elektrana Krško u utorak je nakon završenog remonta ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu te je postepeno podizala snagu. Danas ujutro nešto prije pet sati pri stabilnom radu na 90 posto snage došlo je do automatske zaustave. U trenutku aktivacije automatske zaustave svi parametri elektrane bili su u granicama normalnih operativnih vrijednosti. Uzrok zaustave je neodgovarajući odziv elektroničkog sklopa koji je povezan s novo ugrađenim sustavom za mjerenje temperature reaktorskog hladila", ističu u Krškom.

"Zamjena sustava mjerenja temperature reaktorskog hladila jedna je od trideset modifikacija izvedenih tijekom ovogodišnjeg remonta. Tijekom podizanja snage elektrane nakon ponovnog starta, osoblje elektrane zajedno je s dobavljačem pratilo rad mjernog sustava. Rad novougrađenog sustava bio je do trenutka zaustave u skladu s projektom definiranim odzivom. Zajednički je zaključeno da uzrok aktivacije sustava nije povezan sa stvarnim vrijednostima parametara, odnosno stanjem elektrane,e već neodgovarajućim odzivom elektronike. U tijeku je detaljan dijagnostički postupak", nastavlja se.

Tijekom zaustave svi su sustavi radili ispravno, postupano je u skladu s normalnim operativnim postupcima. Elektrana je u stabilna u pogonskom stanju tople zaustave. Očekuje se da će elektrana biti ponovno uključena na mrežu do početka sljedećeg tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara