Procjena rizika: Ovo su sljedeći gradovi koje bi teroristi mogli napasti, tri su u Europi

Procjena rizika: Ovo su sljedeći gradovi koje bi teroristi mogli napasti, tri su u Europi

Foto: FAH

SVIJET je jučer potresla vijest o čak tri teroristička napada na tri kontinenta, što pokazuje koliko je zapravo raširena i snažna mreža terorizma. Prema analizi Telegrapha, čak su 64 grada diljem svijeta u "ekstremnom riziku" od napada terorista, najviše njih na Bliskom istoku i u Aziji, ali i tri u Europi.

Gradovi su rangirani s obzirom na intenzitet i učestalost napada od veljače prošle godine, a u obzir je uzet i broj i snaga napada u posljednjih pet godina.

Prema novom potencijalne opasnosti od terorističkog napada kojeg je izradila tvrtka čiji je posao procjena rizika, najopasniji grad na svijetu je Bagdad. Ipak, strah od terorizma u europskim gradovima naglo je porastao nakon masakra u redakciji Charlie Hebdoa, koji je šokirao svijet.

Najviše rizičnih gradova je na Bliskom istoku

Prema indeksu potencijalne opasnosti, koji gradove rangira prema potencijalu za teroristički napad, baziranom na povijesnim trendovima, čak su 64 grada na svijetu u "ekstremnom riziku" od napada.

Na Bliskom istoku takvih je 27, dok je u Aziji 19 takvih gradova. Otprilike 14 ih je u Africi, gdje je nagli porast utjecaja Boko Harama i al-Shabaaba utjecao na političku stabilnost.

Lugansk i Donjeck u Europi su najrizičniji gradovi što se tiče potencijalnog napada

Europski gradovi koji su prema ovog indeksu u najvećoj opasnosti od terorističkog napada su Lugansk i Donjeck u Ukrajini te ruski Grozni.

Velik porast rizika zabilježen je u prijestolnici Francuske, koji je prošle godine bio na 201. mjestu, dok se nakon napada na satirični list Charlie Hebdo popeo na 97. mjesto. Najveći rizik od napada terorista u Velikoj Britaniji ima Belfast, kojeg slijede Bristol, Cardiff, Manchester i London.

Evo koji su se gradovi smjestili na prvih 12 mjesta s "ekstremnim rizikom" od terorističkog napada.

1. Bagdad, Irak
2. Kabul, Afganistan
3. Mogadishu, Somalia
4. Abuja, Nigeria
5. Sana'a, Jemen
6. Beirut, Lebanon
7. Damascus, Sirija
8. Jeruzalem, Izrael
9. Islamabad, Pakistan
10. Kairo, Egipat
11. Tripoli, Libija
12. Nairobi, Kenija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara