Prognoza: Kako će se u 2015. kretati cijena nafte, zlata, dionica, valuta?

Prognoza: Kako će se u 2015. kretati cijena nafte, zlata, dionica, valuta?

Foto: scx.hu

NA FINANCIJSKIM tržištima 2014. godina bila je iznimno interesantna. Američki dolar je nakon nekoliko godina prestao slabiti i naglo ojačao u odnosu na sve ostale valute, cijena nafte se prepolovila, a dionice na razvijenim tržištima su gotovo cijelu godinu dosezale rekordno visoke vrijednosti.

U nastavku su prognoze analitičara Admiral Marketsa o kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata u 2015. godini:

Valute: Rast dolara

Situacija u pojedinim gospodarstvima koja je najvažniji faktor u određivanju vrijednosti valuta, u 2015. godini će vjerojatno ostati ista kao u prethodnoj godini. Američko gospodarstvo će biti u osjetno boljem stanju nego gospodarstva ostalih razvijenih zemalja. BDP će vjerojatno i dalje rasti umjerenim tempom, a stopa nezaposlenosti padati, radi čega će Američka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi zatezati monetarnu politiku i početi dizati kamatne stope.

Europa će i dalje grcati u problemima. Gospodarski rast će biti iznimno slab, stopa inflacije mnogo niža od željene, a nezaposlenost iznimno visoka. Zbog toga će Europska centralna banka pokrenuti masovni program ubrizgavanja novca u financijski sustav s ciljem podizanja stope inflacije i povećanja ekonomske aktivnosti u eurozoni.

Upravo radi potpuno suprotne gospodarske situacije i monetarne politike Američke i Europske centralne banke, može se očekivati nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na euro, pa radi toga i u odnosu na hrvatsku kunu. Većina velikih svjetskih banaka očekuje da bi tečaj EUR/USD do kraja 2015. godine mogao pasti na 1,15. U trenutku pisanja analize, tečaj EUR/USD na platformama iznosi 1,21 što znači da ukoliko se očekivanja banaka ispostave ispravnima, dolar bi u ovoj godini mogao ojačati još 5%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tečaj švicarskog franka bi trebao ostati na približno istoj razini budući da mu Švicarska narodna banka ne dopušta jačanje u odnosu na euro, a japanski jen bi mogao nastaviti slabiti budući da su japanska vlada i centralna banka nedavno povećali već veliki iznos novca kojeg štampaju i ubrizgavaju u financijski sustav i ne planiraju skoro stati s takvom praksom.

Nafta: Djelomični oporavak cijene

Od najviše cijene sredinom 2014. godine, cijena nafte je pala za čak 50% i trenutno iznosi 53 dolara po barelu. Pri ovoj cijeni se mnogim zemljama izvoznicama nafte i naftnim kompanijama jednostavno ne isplati proizvoditi naftu te su neke kompanije već počele dijeliti masovne otkaze i otkazivati projekte planirane za ovu godinu. Smanjenje istraživanja i pokretanja proizvodnje na novim nalazištima nafte i povećana potrošnja radi niske cijene vjerojatno će dovesti do djelomičnog oporavka cijene nafte. Iako Saudijci i dalje odbijaju smanjiti proizvodnju kako bi direktno utjecali na rast cijene, državni proračun za 2015. godinu temelje na prosječnoj cijeni od 80 dolara po barelu. Rusi također u 2015. godini očekuju višu cijenu od trenutne.

Cijena zlata u padu

Faktori koji najviše utječu na cijenu zlata su strah po pitanju gospodarske situacije u budućnosti te stopa inflacije i visina kamatnih stopa u SAD-u. Straha vjerojatno neće biti budući da se gospodarska situacija u SAD-u stabilno oporavlja, a stopa inflacije će vjerojatno ostati niska. Osim toga, kada Američka centralna banka počne dizati kamatne stope, sve više investitora će se početi odlučivati na štednju u bankama i slične oblike investiranja, te će zlato biti još manje interesantno nego sada budući da ne nosi nikakav garantirani prinos. Cijena će mu vjerojatno nastaviti padati te u 2015. godini ne treba iznenaditi pad na 1100 ili čak 1000 dolara po unci. Trenutna cijena iznosi 1182 dolara po unci.

Očekuje se rast njemačkih dionica

Na razvijenim tržištima dionice već šest godina gotovo neprekidno rastu. Kada su u pitanju američke dionice, razlog tomu je masovni program ubrizgavanja novca u financijski sustav kojeg je provodila Američka centralna banka, a koji je dovršen krajem 2014. godine.

Centralna banka sada najavljuje skori početak podizanja kamatnih stopa što znači da je potpuno sigurna da će gospodarstvo u idućim godinama nastaviti rasti sve bržim tempom. U prošlosti su u fazama podizanja kamatnih stopa dionice u pravilu rasle, te na temelju toga mnogi analitičari i banke očekuju da će i u 2015. godini američki dionički indeksi ponovno dosegnuti rekordno visoke razine.

Dionice zemalja eurozone, te posebno njemačke dionice u sastavu DAX indeksa, trebale bi rasti na temelju programa ubrizgavanja novca u financijski sustav od strane Europske centralne banke.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara