Proizvodnja hrane u Sjevernoj Koreji veća, ali je i neuhranjene djece sve više!

Proizvodnja hrane u Sjevernoj Koreji veća,  ali je i neuhranjene djece sve više!

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

SJEVERNOKOREJSKA proizvodnja hrane povećava se treću godinu zaredom, stoji u izvješću UN-a objavljenom u četvrtak u kojemu se istodobno upozorava da su, unatoč tomu, u toj zemlji brojni slučajevi sporijeg razvoja kod djece i dalje vrlo visoki zbog neuhranjenosti.

Članovi misije UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetskog programa za hranu (WFP) krajem rujna i početkom listopada posjetili su devet sjevernokorejskih poljoprivrednih pokrajina u vrijeme glavne godišnje žetve žitarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna proizvodnja hrane u 2013. procjenjuje se na oko 5,03 milijuna tona (uključujući i rižu), što je za oko pet posto više nego prethodne godine. Unatoč tomu, stanje je i dalje nezadovoljavajuće kada je posrijedi prehrana stanovništva. Naime, čak 84 posto kućanstava oskudijeva u hrani.

"Bez obzira na povećanu proizvodnju u poljoprivrednom sektoru, sustav prehrane stanovništva u Sjevernoj Koreji i dalje je vrlo loš. Stanje bi se poboljšalo kad bi poljoprivrednici dobili više novaca pri otkupu, primjerice soje ili riže", smatra ekonomist FAO-a i jedan od sudionika u misiji Kisan Gunjal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara