Projekt SEETehnology trebao bi zaustaviti odljev mozgova iz Hrvatske

Projekt SEETehnology trebao bi zaustaviti odljev mozgova iz Hrvatske

Foto: FAH

PROJEKT SEETehnology međunarodni je projekt što ga je Europska unija (EU) pokrenula radi povezivanja znanosti s malim i srednjim poduzetništvom, tome se projektu priključila i Hrvatska pa sada hrvatski znanstvenici imaju priliku svoja istraživanja, visoke tehnologije, inovacije i postignuća prenijeti srednjem i malom poduzetništvu, razvijati domaću znanost i svoj rad predstaviti uglednim hrvatskim, europskim i multinacionalnim kompanijama.

Cilj toga velikoga međunarodnog projekta pod pokroviteljstvom EU jest povezati hrvatske znanstvenike i njihova postignuća s hrvatskim, europskim i multinacionalnim kompanijama, a očekuje da bi mogao zaustaviti sve veći odljev mozgova iz Hrvatske, priopćila je u petak PR agencija Consultant.

Kako se navodi, kroz projekt SEETehnology u Hrvatskoj će nastati informatička platforma koja će povezivati poduzetnike i znanstvenike iz cijeloga svijeta te im omogućiti razmjenu prakse i potaknuti ponudu i potražnju inozemnih poduzeća za hrvatskim dostignućima.

Na taj projekt osvrnuo se i profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Zoran Stiperski koji je istaknuo da su znanstvena postignuća hrvatskih znanstvenika nedovoljno primijenjena, a njihovi intelektualni i znanstveni potencijali slabo iskorišteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjedoci smo sve većeg odljeva mozgova, a činjenica je da brojni znanstvenici ne žele napustiti Hrvatsku već to čine isključivo iz financijskih razloga pa će SEETehnology omogućiti da se hrvatski znanstvenici angažiraju u najvećim europskim i svjetskim korporacijama, a da nužno ne napuštaju mjesto u kojemu žive", smatra Stiperski.

Dodao je da će hrvatski znanstvenici svoje znanstvene uratke, istraživanja, inovacije te visoke tehnologije jednostavno moći predstaviti najznačajnijim svjetskim kompanijama poput Pfizera, Nokie, Applea, Nestlea, Shella i sličnih, no s druge će strane domaće male i srednje kompanije dobiti mogućnost pronalaska novih kreativnih rješenja, projekata i tehnologija za razvoj svoga poslovanja.

Projekt za jugoistočnu Europu financira EU s 85 posto sredstava

Vodeći partner projekta je Sveučilište u Mariboru na čelu s prof. dr. Deanom Korošekom, a u projektu sudjeluje i nekadašnji Hrvatski institut za tehnologiju, sadašnji BICRO te još 13 partnera – sveučilišta, istraživačkih instituta, javnih ustanova, organizacija i poduzeća iz Austrije, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Moldavije.

Projekt za jugoistočnu Europu financira EU s 85 posto sredstava, a 15 posto investira Sveučilište u Zagrebu. Potankosti o projektu mogu se saznati na internetskoj adresi http://www.seetechnology.eu/

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara