Propalo mirenje sisačke gradonačelnice i sindikata trgovačkih društava

Propalo mirenje sisačke gradonačelnice i sindikata trgovačkih društava

Screenshot: Streetview Google Maps

NAKON što su bez rezultata istekli svi rokovi kolektivnih pregovora između sisačke gradonačelnice Kristine Ikić-Baniček (SDP) kao poslodavca i predstavnika sindikata sedam trgovačkih društava u vlasništvu grada te je propao i postupak mirenja, 550 zaposlenih u komunalnim poduzećima još nemaju kolektivne ugovore.

Tajnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Radovan Tadej potvrdio je u četvrtak da je pokušaj mirenja propao te je najavio da će za nekoliko danas donijeti odluku o daljnjim aktivnostima. "Ovih ćemo dana razmotriti novonastalu situaciju i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima. O svemu ćemo za nekoliko dana obavijestiti javnost", rekao je Tadej za Hinu.

O propalom kolektivnom pregovaranju i prijedlogu jednostranoga kolektivnog ugovora koji je ponudila Gradska uprava očitovali su se u četvrtak i predstavnici političkih stranaka upozorivši da nisu ujednačena prava zaposlenih u Gradskoj upravi i gradskim trgovačkim društvima.

"Smanjivanje osnovice na 2556 kuna je neprihvatljivo"

"Smanjivanje osnovice na 2556 kuna, ukidanje koeficijenta od 0,5 posto po godini staža te uskraćivanje ostalih stečenih prava za nas je neprihvatljivo. Kada bi se prihvatio predloženi ugovor, svi zaposleni u gradskim tvrtkama bili bi na rubu egzistencije. Budući da su zaposleni u Gradskoj upravi zadržali ranija prava, riječ je o gruboj diskriminaciji zaposlenika", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Željko Krapljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se oni zauzimaju za potpisivanje kolektivnog ugovora, ali bez ukidanja stečenih prava. "Ako dođe do štrajka obespravljenih radnika, mi ćemo biti uz njih", poručio je Krapljan.

I čelnici sisačkog ogranka Hrvatskih laburista pozvali su obje strane na nastavak pregovora te na kompromis. Predsjednik ogranka Ivica Rendulić rekao je kako je stranka dosad podupirala gradonačelnicu Kristinu Ikić-Baniček, ali u ovom se slučaju ne slaže sa smanjivanjem stečenih prava radnika.

"Dosad smo poticali pregovore, a i sada smo spremni pomoći njihov nastavak do konačnog rješenja. Smatramo da je nužno ujednačiti prava zaposlenih u Gradskoj upravi i gradskim trgovačkim društvima", rekao je Rendulić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara