Proračunski rat: Republikanci izazivaju Obamu, prijete i zastojem državne uprave!

Foto: Gulliver Image / Getty Image

REPUBLIKANCI  u američkom Predstavničkom domu nastavili su sukob u vezi s proračunom u noći na nedjelju, izazivajući Baracka Obamu i otvarajući mogućnost za zastoj rada državne uprave u utorak.

Dom je odmah iza ponoći prihvatio nacrt zakona o privremenom financiranju kojim bi se financiralo djelovanje savezne države do 15. prosinca, kojim bi se za godinu dana odgodio početak provedbe zdravstvene reforme, koja u cijelosti treba stupiti na snagu u 2014. i kojim bi se ukinuo porez na medicinska pomagala uveden tim zakonom. Prihvaćen je i nacrt zakona kojim se osigurava daljnje financiranje vojske i u slučaju zastoja rada vlade.
 
"Dom je opet prihvatio plan koji pokazuje želju Amerikanaca da ne prekidaju rad vlade i zaustave predsjednikov zakon o zdravstvu", izrazio je zadovoljstvo republikanski predsjednik Predstavničkog doma John Boehner. "Zadaća Senata je prihvatiti taj dokument bez odgađanja kako bi se spriječio zastoj rada savezne državne uprave".
 
No Senat u kojem većinu imaju predsjednikovi demokrati, najvjerojatnije će odbaciti taj zakon koji znači napad na najvažniju reformu koju Obama sprema još od prvog mandata. Senat treba zasjedati u ponedjeljak poslijepodne po mjesnom vremenu. Bijela kuća je u subotu priopćila da će predsjednik uložiti veto u slučaju da Kongres prihvati tekst, što je malo vjerojatno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Danas su republikanci u Predstavničkom domu donijeli odluku koja će uzrokovati zastoj rada državne uprave", rekao je nešto ranije Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće. Republikanci su "radije odlučili odnijeti ideološku pobjedu nastojeći sabotirati zakon o zdravstvu".
 
Zakon o zdravstvenoj zaštiti, donesen 2010. i potvrđen na Vrhovnom sudu 2012., poznat kao "Obamacare" želi omogućiti zdravstveno osiguranje za desetke milijuna Amerikanaca koji ga u ovom trenutku nemaju, ali republikanci osporavaju zakonsku obvezu po kojoj bi svaki Amerikanac od 1. siječnja 2014. imao zdravstveno osiguranje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara