Prosječna neto plaća 5.553 kune, zbog visoke nezaposlenosti ne očekuje se rast

Foto: scx.hu

PREMA posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, došlo je do blagog rasta realnih bruto i neto plaća. Tako je prosječna isplaćena neto plaća iznosila 5.553 kune što je za 24 kune ili 0,4% više nego u istom mjesecu prošle godine.

Obzirom na slabljenje inflatornih pritisaka odnosno usporavanje godišnjeg rasta potrošačkih cijena korigiramo li godišnji nominalni rast prosječne neto plaće stopom inflacije (+0,1% godišnje u siječnju) prosječna neto plaća u siječnju ostvarila je i realan rast od 0,3% godišnje. S druge strane, u odnosu na prosinac 2013. godine, prosječna neto plaća ja zabilježila pad za 0,1% odnosno niža je za 3 kune.

Prosječna bruto plaća u siječnju je iznosila 8.007 kuna što predstavlja rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je u odnosu na prosinac 2013. prosječna bruto plaća zabilježila vrlo blagi rast za 0,02% odnosno 2 kune dok je na godišnjoj razini nominalno bila viša za 33 kune odnosno 0,4%.
 
U realnom izrazu rast je iznosio 0,3% godišnje.
 
"Tek povremeni blagi realni rast plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada bez obzira na usporavanje rasta godišnje stope inflacije. S druge strane realni sektor je iscrpljen dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. U godini pred nama, uz očekivanu stagnaciju gospodarstva, nezaposlenost bi se mogla zadržati na visokoj razini stoga i ne očekujemo realan rast plaća“, navode analitičari RBA.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara