Prošle godine na cestama poginulo 308 ljudi: Brzina je najveći krivac, policija nastavlja kažnjavati

Prošle godine na cestama poginulo 308 ljudi: Brzina je najveći krivac, policija nastavlja kažnjavati

Foto: Shutterstock

PROŠLE godine je u prometnim nesrećama na cestama poginulo 308 ljudi, što je 60 osoba manje u usporedbi s godinom ranije, rečeno je danas u Ravnateljstvu policije o stanju sigurnosti cestovnog prometa u 2014. godini.

Voditelj Odjela za preventivu cestovnog prometa Josip Mataija stanje sigurnosti u prometu u protekloj godini ocijenio je zadovoljavajućim te dodao kako se osim broja poginulih osoba smanjio i broj ozlijeđenih osoba. Tako je u 2014. godini teške tjelesne ozljede zadobilo 2675 osoba što je 156 osoba manje nego u 2013., a lakše je ozlijeđeno 11.547 što je 907 osoba manje nego godinu ranije.
 
Od ukupnog broja smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća oko trećine ih je preminulo u razdoblju od 30 dana nakon prometne nesreće, a ostali najčešće na mjestu ili na putu do bolnice.

Brzina i dalje najveći problem

"Zabilježeno je smanjenje broja smrtnog stradavanja svih vozača, osim vozača teretnih vozila, kao i smanjenje broja poginulih putnika na motociklima i osobnim automobilima, dok je povećan broj poginulih putnika na traktorima kao i pješaka", rekao je Mataija.
 
Najveći broj osoba smrtno strada prilikom slijetanja vozila s ceste, tijekom naleta na pješake i sudara iz suprotnih smjerova.
 
Mataija je naglasio kako je gotovo polovina poginulih osoba stradalo zbog brzine.

"Zbog brzine neprimjerene uvjetima smrtno je stradalo 40,9 posto osoba te zbog nepropisnog kretanja vozila na kolniku 10,7 posto."
 
Alkoholizirani vozači u prometnim nesrećama

U 2014. godini u prometnim nesrećama koje su skrivili alkoholizirani vozači poginulo je 68 osoba, 596 je zadobilo teške tjelesne ozljede, što je smanjenje za 1,9 posto u odnosu na 2013. U tim nesrećama lakše je ozlijeđeno 1906 osoba što je smanjenje za 9,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Mladi vozači

Trend smanjenja je zabilježen i kod tzv. mladih vozača. U 2014. u nesrećama koje su skrivili mladi vozači poginulo je 36 osoba, što je 31 osoba manje nego u 2013. U tim nesrećama teško je ozlijeđeno 385 osoba, a lakše 1897 osoba što je također manje za 20 posto odnosno za 12 posto nego u 2013. godini.
 
Djeca

Broj smrtno stradale djece je na razini 2013. godine, a zadržan je trend smanjenja broja teško i lakše ozlijeđene djece. Naime, u 2014. godini poginulo je osmero djece i to četvero kao putnici i četvero kao pješaci. Godinu ranije poginulo je petero djece u svojstvu putnika, a troje u svojstvu pješaka. U 2014. teško je ozlijeđeno 137 djece, a lakše njih 827.
 
Trend smanjenja broja poginulih u prometu

U posljednjih šest godina, odnosno od 2007. godine nastavlja se trend smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama. U 2010. godini poginulo je 426 osoba, a cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. - 2020. je prepoloviti tu brojku do 2020. godine, odnosno da broj poginulih bude manje od 213 osoba.
 
Stanje ovaj mjesec

U prošlom mjesecu je zabilježen povećan broj poginulih osoba u nesrećama za 8 osoba. Naime, u siječnju 2014. poginulo je 17 osoba, a 2015. 25 osoba, dok je smanjen broj teško i lako ozlijeđenih osoba.

Policija je najavila i kako će maksimalno prikrivati sve cestovne pravce koji se statistički pokazuju kao ugroženi, kako bi se na taj način preventivno djelovalo na vozače i smanjilo činjenje prometnih prekršaja.
 
Također, sankcionirat će i prometne prekršaje koji dovode do najtežih prometnih nesreća (vožnja nepropisanom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, prekršaji vozača mopeda i motocikala).
 
Posebna pozornost bit će usmjerena na mlade vozače, te vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara