Prosvjed u Zagrebu: "TTIP je trojanski konj"

Prosvjed u Zagrebu: "TTIP je trojanski konj"

Foto: Hina

TTIP je trojanski konj upozorile su nevladine udruge na sporazum o kojem pregovara Europska komisija i koji de facto stavlja multinacionalne kompanije iznad zakonodavstva države. Sporazum treba odbaciti, a dokumenti koji su procurili ukazuju na štetnost sporazuma.

TTIP može utjecati na naša radna prava i na zdravlje ljudi čulo se na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su Gong i Zelena akcija uz osam metarsku figuru trojanskog konja upozorile na štetnost TTIP-a prema kojem je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vrlo blagonaklono. Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zelena akcija ovaj sporazum smatra izrazito štetnim po ljude i okoliš te se pridružujemo koaliciji od oko 400 europskih organizacija koji pozivaju na prekid pregovora o TTIP-u te odbijanje ratifikacije sličnog trgovinskog sporazuma," rekao je Radovanović.

Duje Prkut iz GONG-a upozorava:

"Omjer korporativnih lobista naspram zagovaračima javnog interesa u procesima pregovora je bio 9:1. Nacionalni parlament i europska javnost na kapaljke dobiva informacije o sadržaju ovog sporazuma, a cijeli sporazum prijeti opasnošću da strane multinacionalne korporacije zapravo budu u povlaštenom položaju i da se pritom derogira čitav pravosudni sustav država članica Europske unije", rekao je Prkut.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara